Hlavní obsah

Sýrie dál používá chemické zbraně

Ženeva/Damašek

Syrské jednotky použily letos na západě země nejméně osmkrát plyn, uvedli vyšetřovatelé OSN ve své středeční zprávě o válečných zločinech. Zejména však upozornili na válečné zločiny, jichž se dopouštějí islámští radikálové. Mimo jiné cvičí dětské vojáky.

Foto: Hosam Katan, Reuters

Syřané v Halabu prozkoumávají místo dopadu barelové bomby.

Článek

Chlór sice není na seznamu zakázaných chemických látek jako nervové plyny, které použila syrská armáda v minulosti, než se jich pod nátlakem zřekla, ale ani chlór se podle mezinárodních konvencí nesmí používat jako zbraň.

Podle OSN byla látka součástí náplní barelových bomb, které shazovalo syrské letectvo při útocích na vzbouřence. Pozorovatelé ve své zprávě o 45 stranách zkritizovali také jejich stále rozšířenější použití.

Barelová bomba není standardní zbraň. Jedná se o sudy naplněné výbušninou a střepinami nebo hřebíky, kuličkami a dalšími látkami. Účinkem mají tudíž nejblíže ke šrapnelům. Vzhledem k velikosti nálože mohou ovšem srovnat se zemí i domy.

Vyšetřovatelé OSN poukázali i další postupy sil prezidenta Bašára Asada. „Vynucené příměří je součástí vládní strategie obléhání a bombardování. Často po něm následuje masové zatýkání mužů v produktivním věku, z nichž mnozí zmizí,“ stojí ve zprávě, z které citovala agentura Reuters.

Podle vyšetřovatelů přibývá úmrtí v syrských věznicích. Analýzy celkem 26 948 fotografií pořízených v letech 2011 až 2013 navíc „dokazují systematické mučení a úmrtí zadržených“.

Islámský stát využívá dětské vojáky

Zpráva OSN také obviňuje Islámský stát z využívání dětských vojáků: „V Rakce jsou děti, často jen desetileté, verbovány a cvičeny v táborech Islámského státu.“ Ten v oblastech pod svou kontrolou rozpoutal teror, aby vyvolal strach mezi obyvateli. Běžné jsou veřejné popravy, bičování nebo utínání údů.

„Popravy na veřejných prostranstvích se staly každý pátek běžnou podívanou v provincii Rakka a v částech provincie Halab, které kontroluje Islámský stát,“ popisují vyšetřovatelé.

„Popravy, které mají podobu stětí hlavy nebo střelby do hlavy z bezprostřední blízkosti, sledují i děti. Těla zabitých nechávají veřejně vystavená, často na křížích, několik dní jako varování pro terorizované místní obyvatele,” doplnili ještě ke způsobu zastrašování populace. „Ženy jsou bičovány za to, že se neoblékají podle nařízení Islámského státu,“ poukázali také.

Podle Paula Pinheira, který nezávislou komisi vede, představuje Islámský stát permanentní nebezpečí pro civilisty, a zejména menšiny.

Pozabíjení vojáci a piloti

Zpráva byla zveřejněna v den, kdy Islámský stát popravil několik syrských vojáků, které zajal poté, co o víkendu dobyl strategickou leteckou základnu na severovýchodě Sýrie u města Tabka. Vyplývá to z fotografií, které byly zveřejněny na internetu. Jejich pravost ovšem nebylo možné ověřit.

Na jednom ze zveřejněných snímků je vidět skupina maskovaných radikálů, jak střílejí na nejméně sedm mužů klečících na kolenou, kteří jsou údajně vojáky. Na jiných fotografiích jsou vidět skupinky osmi a deseti vojáků v uniformách v zajetí, z nichž někteří mají viditelná zranění v obličeji. Jako rukojmí jich drží nejméně dvacet.

Jedna z fotografií ukazuje tělo pilota, který se o pár dní dříve objevil v syrské státní televizi a vysvětloval, že vojáci základnu snadno ubrání. Reportáž včetně rozhovorů s několika vojáky byla odvysílána jen pár dní před tím, než se islamisté základny zmocnili.

Vojenské letiště u města Tabka bylo poslední baštou režimu prezidenta Bašára Asada v provincii Rakka. V bojích o ně padlo na 350 islamistů a více než 170 vojáků.

Výzva Radě bezpečnosti 

Nezávislá komise, která vznikla před třemi lety a vyšetřuje válečné zločiny v Sýrii, zveřejnila už osm zpráv. Poslední vychází ze 480 rozhovorů a dalších sesbíraných důkazů.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Vyšetřovatelé také vypracovali seznam podezřelých z válečných zločinů, kteří by se měli zodpovídat před mezinárodní justicí. Zopakovali i svou výzvu Radě bezpečnosti OSN, aby záležitost předala Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC).

Reklama

Související články

USA vyslaly letadla nad Sýrii

Spojené státy začaly od úterý vysílat nad Sýrii bezpilotní průzkumná letadla. Akci už před několika dny schválil americký prezident Barack Obama, uvedla...

Výběr článků

Načítám