Hlavní obsah

Spojenci shazují nad Rakkou bílý fosfor

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy při podpoře arabsko-kurdských jednotek dobývajících baštu Islámského státu (IS) v syrské Rakce používá bílý fosfor. Mezinárodní úmluvy přitom použití látky v obydlených oblastech zapovídají. Na jeho nasazení upozornili nejprve aktivisté monitorující zločiny IS v samotném městě (Raqa is Being Slaughtered Silently) a po nich organizace Human Rights Watch (HRW).

Foto: Profimedia.cz

Bílý fosfor je samovznětlivý a lidskou tkáň může propálit až na kost.

Článek

Mluvčí koalice Ryan Dillon nasazení bílého fosforu v Sýrii přiznal. Dodal, že je ale používán v souladu s právem a tak, aby nezasáhl civilisty. Armády, které bílý fosfor nasazují, většinou argumentují tak, že ho používají při útocích kvůli osvětlení anebo spíše k vytvoření kouřové clony, protože při kontaktu se vzduchem vytváří hustý bílý dým a ve tmě fosforeskuje.

Kvůli jedovatému, vysoce reaktivnímu a samovznětlivému bílému fosforu čelil kritice i Izrael po úderu proti palestinskému pásmu Gazy zkraje roku 2009 a látku měli shazovat na Rakku a další syrská města Idlíb a Aleppo podle dřívějších tvrzení i Rusové.

HRW přiznala, že nemá zprávy o obětech nebo zraněních v důsledku bílého fosforu při koaličních útocích v Rakce, nicméně už jeho použití je odsouzeníhodné. „Bez ohledu na to, jak je bílý fosfor použit, v hustě obydlených oblastech jako Rakka nebo Mosul znamená pro civilisty vysoké riziko s dalekosáhlými následky,“ uvedl její zástupce Steve Goose.

Bílý fosfor leptá lidskou tkáň a může ji propálit až na kost. Zprávy o fosforu v Rakce se objevily počátkem tohoto měsíce. Syřan z Rakky žijící nyní v Bejrútu řekl listu The New York Times, že byla nedávno bílým fosforem zasažena internetová kavárna v Rakce a zemřelo při tom zhruba 20 lidí.

Látku používají i u Mosulu

Videa ukazující nasazení bílého fosforu se však objevila nejen z Rakky, ale také ze zmíněného iráckého Mosulu, kde probíhá závěrečná fáze ofenzivy proti Islámskému státu. Jeho použití přiznalo velení novozélandských sil, údajně za účelem osvětlení bojové oblasti.

Vysoký počet civilních obětí při náletech koalice vedené Američany podle BBC ve středu zkritizovali zástupci OSN vyšetřující válečné zločiny. Pentagon nedávno přiznal, že při útocích proti IS v Sýrii a Iráku přišlo od roku 2014 o život 484 civilistů. Zástupci označili počet civilních obětí náletů v Rakce za „ohromující“.

Reklama

Výběr článků

Načítám