Hlavní obsah

Šéf izraelské diplomacie bojkotoval návštěvu brazilského prezidenta

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman bojkotoval návštěvu brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy, uvedl server BBC. Šéfa izraelské diplomacie údajně rozlítilo, že prezident odmítl položit věnec u hrobu zakladatele sionistického hnutí Teodora Herzla.

Foto: Reuters

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva s izraelským protějškem Šimonem Peresem

Článek

Lieberman odmítl setkání s prezidentem a účast na jeho vystoupení v parlamentu. Britská stanice upozornila, že Lula je také proti dalším sankcím proti Íránu kvůli jeho jadernému programu. Brazilský prezident se chystá Írán navštívit v květnu, íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád navštívil Brazílii loni v listopadu.

Svou návštěvu Izraele, palestinských území a Jordánska zahájil Lula v Jeruzalémě v pondělí. Jednal se svým protějškem Šimonem Peresem, kterému připomenul, že Izrael byl prvním zaoceánským partnerem sdružení volného obchodu jihoamerických zemí Mercosur.

Brazílie je největším obchodním partnerem Izraele v Jižní Americe. Během Lulova úřadu ovšem vzrostl obchod Brazílie s Íránem, a to o 40 procent.

Americký vyslanec cestu na Blízký východ odložil

Mezitím USA v úterý oznámily, že jejich zvláštní vyslanec pro region George Mitchell svou cestu na Blízký východ odloží. Agentura AP to komentovala jako další prohloubení krize, kterou izraelský velvyslanec v USA Michael Oren označil za nejhorší od roku 1975. [celá zpráva]

Rozkol způsobila oznámení izraelské vlády z minulého týdne, podle nichž Jeruzalém plánuje další rozšíření osad na západním břehu a ve východním Jeruzalémě. Vláda plány zveřejnila během návštěvy amerického viceprezidenta Josepha Bidena v zemi. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zpětně načasování prohlášení označil za politováníhodné.

Palestinská strana po oznámeních Izraelců odvolala souhlas s obnovením mírových rozhovorů. Ty se v současnosti na Blízkém východě snaží oživit šéfka nové zahraniční služby Evropské unie Catherine Ashtonová.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Šéfka zahraniční služby EU Catherine Ashtonová s šéfem Ligy arabských států Amr Músou v Káhiře

Hamás vyhlásil Den hněvu

V souvislosti s krachem mírových jednání a opětovným vysvěcením synagogy v blízkosti mešity al-Aksá, který palestinská strana považuje za provokativní, vzrostl v posledních dnech napětí ve východním Jeruzalémě. Ten Palestinci považují za hlavní město svého budoucího státu. Protestující lidé také v úterý pálili pneumatiky a házeli kameny po policistech, kterých bylo nasazeno na 3000. Izraelská policie oznámila zatčení 15 lidí.

Radikální hnutí Hamás, které od léta 2007 ovládá pásmo Gazy, vyhlásilo Den hněvu. V Gaze protestovaly tisíce lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám