Hlavní obsah

Rozšiřování židovských osad podminovává šance na mír, řekly USA

Novinky, BBC, aš, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh

Americký viceprezident Joe Biden po středečním setkání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem řekl, že izraelský plán vybudovat 1600 bytů u Východního Jeruzaléma podminovává důvěru, že se podaří obnovit mírový proces. Shodl se na tom s Fajjádem.

Článek

„Rozhodnutí izraelské vlády pokračovat v plánování nových bytových jednotek ve Východním Jeruzalémě podminovává víru, že právě teď potřebujeme začít plodná jednání,“ řekl viceprezident.

Po jednání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem Biden zdůraznil, že je důležité, aby obě strany vytvořily atmosféru, která bude pro jednání příznivá a ne je komplikovat.

Biden je tento týden na Blízkém východě, v úterý jednal s izraelskými představiteli, ve středu pak s palestinskými. Jeho snahou je obnovit nepřímá mírová jednání mezi oběma stranami, které by zprostředkovávaly Spojené státy. Podle něj rozhodnutí Izraele vybudovat 1600 nových bytových jednotek v židovských osadách u Východního Jeruzaléma uškodilo plánu USA. Palestinci jednání podmiňují zastavením rozšiřování osad. [celá zpráva]

Předseda palestinské vlády Sajád Fajjád ocenil úsilí USA obnovit mírový proces a zkritizoval izraelské rozhodnutí. Podle něj to „jistě uškodilo a rozhodně podminovalo víru v šanci na mír.“

Projekt zkritizoval i izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který uvedl, že byl zaskočen tím, když ministerstvo vnitra vedené ministrem z ultraortodoxní strany Šás zveřejnilo plán v pondělí, den před zahájením jednání s USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám