Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník zabil v Afghánistánu 15 lidí

Novinky, ČTK, aš, BBC, Daily Telegraph, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL/LONDÝN
Aktualizováno

Nejméně 15 lidí zahynulo v úterý při útoku sebevražedného atentátníka na východě Afghánistánu a následném útoku povstalců. Jsou mezi nimi i afghánští vojáci. Dalších čtrnáct lidí bylo zraněno. Uvedl to mluvčí sil NATO. K útoku se přihlásil Tálibán. Cílem útoku bylo podle agentury AFP shromáždění místních představitelů a zástupců afghánské policie ve vesnici nedaleko Dželálábádu, který je správním střediskem provincie. Účastnící shromáždění jednali o společném boji proti proti výrobě opia, jehož je Afghánistán největším světovým producentem.

Foto: Reuters

Australští vojáci na jihu Afghánistánu

Článek

"První zprávy hovoří o 15 obětech, jde o místní obyvatele. Dalších 25 lidí utrpělo zranění," řekl agentuře mluvčí Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) Martin O'Donnell. Pak počet zraněných snížil na čtrnáct. Podle něj k výbuchu došlo v provincii Nangarhár poblíž hranic s Pákistánem. O´Donnell dodal, že pumový atentát jižně od Džalalabádu spáchal sebevražedný útočník. Zaměřil se na shromáždění místních představitelů a zástupců afghánské policie, kteří jednali o  boji proti proti produkci opia.

„Vzbouřenci byly ozbrojení ručními palnými zbraněmi a granátomety,“ dodal O´Donell. Podle něj zaútočili, když se lidé pokoušeli ukrýt. „Zneužili sebevražedného atentátníka, aby vyvolal zmatek.“

V oblasti byli v době útoku přítomná i vojska NATO. Nikdo z jejich příslušníků nezahynul.

Mluvčí Tálibánu se k atentátu přihlásil: „Přijímáme odpovědnost za výbuch. Byl to sebevražedný útok, který podnikl jeden z našich přátel jménem Abdulláh.“

Síly ISAF jsou poddimenzované

Přes veškeré posily se silám ISAF ani americkým jednotkám nedaří Tálibán porazit. Podle britského ministra zahraničí jsou síly NATO v zemi kriticky poddimenzovány. S odkazem na tajnou zprávu to uvedl list Daily Telegraph. Panují též obavy, co se stane, až bude v listopadu z jihu Afghánistánu staženo 3200 příslušníků americké námořní pěchoty z dočasné posily.

Námořní pěchota zahájila útok

Právě tito mariňáci zahájili tento týden první velkou operaci na jihu Afghánistánu v provincii Hílmand. Jejich cílem je ovládnout město Garmsir, které je centrem vzbouřenců i obchodníků s opiem.

„Před devíti hodinami jsme zahájili operaci a právě teď příslušníci námořní pěchoty zabezpečují cesty do centra oblasti,“ sdělila kapitánka Kelly Frushourová. "Na konci předpokládáme, že zabezpečíme cetrum oblasti, takže se dostane pod kontrolu vlády,“ dodala s tím, že datum konce operace nebylo předem stanoveno.

Reklama

Výběr článků

Načítám