Hlavní obsah

Sebevražedné atentáty v Homsu mají přes čtyřicet obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Homs

Přes čtyřicet mrtvých si v sobotu v syrském městě Homs vyžádalo několik sebevražedných pumových atentátů, jejichž terčem byla dvě sídla bezpečnostních sil. Mezi oběťmi je i vysoký důstojník, uvedla exilová organizace SOHR, která konflikt v zemi monitoruje z Velké Británie. Útok potvrdila i syrská státní agentura SANA, ale bez udání přesného počtu obětí.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Zničené město Homs v Sýrii

Článek

„Atentáty zasáhly sídlo státní bezpečnosti a vojenského zpravodajství, která leží ve dvou čtvrtích v centru města,” řekl agentuře AFP ředitel SOHR Ramá Abdul Rahmán. Podle zdrojů agentury Reuters byla v Homsu slyšet kromě výbuchů i střelba.

Ruská agentura RIA Novosti citovala svůj zdroj, který vypověděl: „Počet obětí stoupl nejméně na 35, desítky dalších jsou zraněné. Celkem se odpálilo šest sebevražedných atentátník u dvou budov bezpečnostních orgánů.“

Fotografie zveřejněné na Twitteru.

K útoku se přihlásila Al-Káidě blízka skupina Džabhát Fatah aš-Šám (bývalá Fronta an- Nusra). Uvedla, že na dvě sídla vládních bezpečnostních sil útočilo celkem pět sebevrahů, kteří zabili více než 40 osob. Podle státní televize tři džihádisté zaútočili na úřad státní bezpečnosti a ostatní na sídlo vojenské rozvědky s cílem zabít i jejího velitele. Napadené budovy, které jsou dobře střeženy, leží od sebe asi 2,5 kilometru, poznamenala agentura AP.

Třetí největší syrské město Homs kontroluje syrská armáda, která v provincii v pátek postoupila a upevnila kontrolu na východní částí Bajaratu a postoupila směrem k Palmýře, již drží Islámský stát.

Útok byl podniknut v době, kdy probíhají jednání o míru v Sýrii, ovšem zástupci vlády i vzbouřenců zatím komunikují přes prostředníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám