Hlavní obsah

Saúdská matka dostala trest 34 let za sdílení příspěvků disidentů na Twitteru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

V Saúdské Arábii odsoudili na 34 let ženu za to, že měla účet na Twitteru a sdílela na něm příspěvky saúdskoarabských aktivistů a disidentů. Dalších 34 let nesmí opustit svou vlast. Žena, která studuje v Leedsu, se přitom vrátila do rodné země jen na dovolenou. O případu informoval list The Guardian.

Foto: Reuters

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán

Článek

Matka dvou chlapců, 34letá Salma Šihábová byla původně odsouzena ke třem letům vězení, protože se podle soudu provinila tím, že používala internetové stránky k „vyvolávání veřejných nepokojů a destabilizaci občanské a národní bezpečnosti“. Odvolací soud však v pondělí vynesl nový rozsudek poté, co státní zástupce soud požádal, aby zvážil i další trestné činy.

Biden i Putin na ponižující návštěvě Blízkého východu

Blízký a Střední východ

Nová obvinění zahrnovala i „pomoc těm, kdo chtějí vyvolat nepokoje a destabilizovat občanskou a národní bezpečnost“. Odvolací verdikt podepsali tři soudci, ale podpisy byly nečitelné.

Rozsudek vynesl saúdskoarabský soud pro terorismus jen několik týdnů po návštěvě amerického prezidenta Joea Bidena v Saúdské Arábii, která, jak varovali aktivisté bojující za lidská práva, by mohla království povzbudit ke stupňování represí proti disidentům a aktivistům.

Zaměstnanec Twitteru jako agent Saúdů: Odhaloval režimu anonymní kritiky

Zahraniční

Vysoký trest je podle listu The Guardian nejnovějším příkladem toho, jak se korunní princ Muhammad bin Salmán ve své represivní kampani zaměřuje na uživatele sítě Twitter a zároveň prostřednictvím saúdského státního investičního fondu kontroluje významný podíl v této americké společnosti. Investiční společnost Kingdom Holdings vlastní více než pět procent Twitteru.

Jste odpovědný za vraždu Chášukdžího, řekl Biden saúdskoarabskému princi

Blízký a Střední východ

Žádná aktivistka 

Twitterový účet Šihábové měl 2597 sledujících. Mezi tweety o covidu a fotografiemi svých malých synů Šihábová občas sdílela tweety saúdskoarabských disidentů žijících v exilu, kteří vyzývali k propuštění politických vězňů. Podporovala saúdskoarabskou feministickou aktivistku Ludžajn Haslúlovou, která byla dříve vězněna a zřejmě i mučena kvůli podpoře práv žen řídit auta a nyní nesmí vycestovat ze země.

Jedna osoba, která Šibábovou znala, řekla, že nesnese nespravedlnost. Byla popsána jako dobře vzdělaná žena a vášnivá čtenářka, která přijela do Spojeného království v roce 2018 nebo 2019, aby zde pokračovala v doktorském studiu v Leedsu. V prosinci 2020 se vrátila domů do Saúdské Arábie na dovolenou a měla v úmyslu odvézt s sebou své dvě děti a manžela zpět do Spojeného království. Poté byla předvolána k výslechu saúdskými úřady a nakonec zatčena a souzena.

Člověk, který sledoval její případ, listu sdělil, že Šihábová byla občas držena na samotce a během soudního procesu se snažila soukromě říci soudci něco o tom, jak s ní bylo zacházeno, což nechtěla před svým otcem prozradit. Zprávu však soudci předat nesměla.

Reklama

Výběr článků

Načítám