Hlavní obsah

Saddámovu luxusní jachtu se nedaří prodat

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Luxusní jachtu bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna se nepodařilo prodat, protože se nepodařilo sehnat kupce, jenž by byl ochoten zaplatit požadovaných 32 miliónů dolarů (682 mil. Kč).

Foto: Profimedia.cz

Jachta Vánek z Basry iráckého exprezidenta Husajna

Článek

Bagdádská vláda proto nechá plavidlo s romantickým názvem Vánek oceánu přitáhnout z Řecka, kde se mezitím podrobilo údržbě, do jihoirácké Basry. Irák nabídl jachtu k prodeji loni v listopadu, kdy kotvilo v jihofrancouzské Nice.

„Obdrželi jsme několik nabídek, ale nebyli jsme spokojeni s navrhovanou cenou,“ řekl mluvčí irácké vlády al-Dabbagh. Jachtu se za zmíněnou cenu nepodařilo prodat ani přesto, že už byl vyřešen právní při mezi Irákem a Jordánskem ohledně jejího vlastnictví. Francouzský soud loni přiřkl loď Bagdádu.

Dvaaosmdesát metrů dlouhá jachta je označována za „plovoucí pevnost“ – má tajný východ, heliport, vestavěný protiraketový systém, malý divadelní sál, ambulanci i s operačním sálem a únikovou miniponorku. Na lodi je několik bazénů, sauna a atmosféru luxusu dotvářejí mimo jiné i zlacené kohoutky v koupelnách.

Po první plavbě v roce 1981 kotvila loď nejdříve v Basře a byla podle města i přejmenována na Vánek z Basry. Během války v Zálivu mezi Irákem a Íránem se přesunula do přístavu Džidda a po Saddámově popravě v roce 2006 se objevila v Nice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám