Hlavní obsah

Rusové zabili nedaleko Idlibu nejméně devět civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské letectvo při útocích na povstalce na severozápadě Sýrie nedaleko Idlibu zabilo nejméně devět civilistů a desítky dalších lidí zranilo. S odvoláním na místní obyvatele a záchranáře o tom v neděli informovala agentura Reuters.

Foto: White Helmets, Reuters

Následky ruského leteckého útoku na Džisr aš-Šugúr

Článek

Agentura AFP hovoří až o 11 civilních obětech, a to s odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR).

Ruské stíhačky Suchoj z velké výšky naváděnými bombami zaútočily na tržiště, které bylo plné zákazníků, uvedla podle Reuters Západem podporovaná organizace Bílé helmy.

Svědkové a záchranáři hovoří také o náletech na západním předměstí Idlibu, které spadá do nárazníkové zóny vytvořené ruskou a tureckou armádou před pěti lety.

Rusko ani jeho spojenci v syrské armádě zatím nereagovali na žádosti agentur o vyjádření. V uplynulých dnech vyostřeného násilí nicméně jak Damašek, tak Moskva prohlašovaly, že cílí pouze na skupiny rebelů, nikoli na civilisty.

Foto: White Helmets, Reuters

Dobrovolníci z řad Bílých přileb (Syrská civilní obrana) se starají o zraněné po ruském útoku v Sýrii

Poslední oblasti, v nichž se drží povstalci proti vládě autoritářského prezidenta Bašára Asada, kterého Rusko podporuje, se podle AFP nacházejí právě u Idlibu a také v oblasti sousedící s provinciemi Halab, Hamá a Latákíja.

Dominantní je v regionu džihádistická skupina Haját Tahrír aš-Šám (HTS), bývalá odnož Al-Káidy.

Válka, která začala v roce 2011 jako povstání proti Asadovi, si v Sýrii dosud podle SOHR vyžádala přes půl milionu životů a další miliony lidí připravila o domovy.

USA začaly stavět armádu z teroristů, půjde proti Damašku, tvrdí Lavrov

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám