Hlavní obsah

Rusko posiluje protivzdušnou obranu u Sýrie, k pobřeží připlul raketový křižník Moskva

– Latakíja • Aktualizováno

Rusko dále posílilo ochranu svých základen v Sýrii proti útoku ze vzduchu. K pobřeží se přisunul raketový křižník Moskva. Bude zajišťovat ochranu ruských základen i operujících letadel spolu s raketami systému S-400, které do Sýrie dorazily ve čtvrtek. Uvedla to v sobotu BBC.

Foto: Profimedia.cz

Raketový křižník Moskva na archivním záběru ze Sevastopolu

Článek

Křižník o výtlaku 11500 tun a délce 186 metrů dorazil k pobřeží Latakíje v noci na pátek. Je vybaven námořní variantou pozemního systému raket S-300P se střelami Fort umožňujícími zasáhnout letadla do vzdálenosti 90 km a výšky 25 km. Dále je vyzbrojen protilodními střelami P-1000 a zbraněmi proti ponorkám. Na přídi má kanón ráže 130 mm. Vybaven je také několika radary různého určení pracujícími v různých pásmech.

Moderní loď třídy Slava má pomoci ochránit vzdušný prostor na Sýrií. Doplňuje na zemi rozmístěný systém S-400, který umožňuje likvidovat rakety i letadla kategorie stealth obtížně zjistitelná radarem do vzdálenosti 400 km a výšky cca 40 km.  [celá zpráva]

Ruští letci, kteří v Sýrii operují, jsou nyní před nepřátelskými akcemi zabezpečeni, uvedl v sobotu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov: "Mohu konstatovat jediné: ruští letci jsou pojištěni před novými hrozbami, protivzdušná obrana je na místě a funguje."

Turecko varuje občany před cestami do Ruska

Turecké ministerstvo zahraničí v sobotu doporučilo občanům, aby odložili cesty do Ruska, které nejsou nezbytně nutné. Informovala o tom agentura Reuters. Ministerstvo v prohlášení uvedlo, že Turci cestující do Ruska či mající tam trvalý pobyt čelí z ruské strany obtížím, a proto by občané měli odložit všechny neurgentní cesty.

Ve čtvrtek Moskva oznámila, že by do soboty měla vláda vypracovat návrh protitureckých sankcí, jež se mají týkat obchodu, společných investičních projektů a fungování tureckých firem v Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám