Hlavní obsah

Rusko chce spolupracovat s Francií na rezoluci o Aleppu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko chce spolupracovat na přípravě návrhu rezoluce Rady bezpečnosti OSN, který připravuje Paříž. Po setkání s francouzským ministrem zahraničí Jean-Markem Ayraultem to ve čtvrtek řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Ayrault dal v Moskvě najevo, že Francie je proti intenzivnímu bombardování Aleppa.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ministři zahraničních věcí Ruska a Francie Sergej Lavrov a Jean-Marc Ayrault (vpravo)

Článek

„Nic nemůže ospravedlnit tu palbu a tolik mrtvých,” řekl francouzský ministr. Rusko jako spojenec syrského režimu podle něj nemůže tolerovat stávající situaci, kdy je město neustále bombardováno, přičemž bomby dopadají na civilisty. Takové útoky jsou podle něj živnou půdou terorismu a vytvářejí novou generaci islámských extremistů. Na zastavení palby není nikdy pozdě a to je důvod, proč jsem se rozhodl odjet do Moskvy, řekl Ayrault na tiskové konferenci.

Sergej Lavrov poznamenal, že se hodlá zabývat návrhy zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Mistury. Ten ve čtvrtek uvedl, že je připraven osobně eskortovat džihádisty z Fronty dobytí Levanty (Džabhát Fatah aš-Šám, bývalá Fronta an-Nusra) z Aleppa a vyzval je, by z tohoto místa odešli.

Rusko-americká zářijová dohoda o příměří v Sýrii předpokládala, že umírněná opozice se od teroristů, jako je Fronta dobytí Levanty, oddělí, což se nestalo a Rusko z toho viní USA, které měly tento bod dohody zajistit.

Rusko odmítá sankce

Lavrov také podle agentury TASS řekl, že Sýrie souhlasila s otevřením humanitárního úřadu Evropské unie v Damašku.

K možnosti zavést proti Rusku sankce kvůli situaci v Sýrii Lavrov řekl, že doufá, že převládne zdravý rozum, a ne přání vinit Rusko za všechno. Ministr také prohlásil, že protiraketové systémy S-300 a S-400, které má Rusko v Sýrii, mají čistě obranný účel a Rusko jimi nechce nikoho ohrozit.

Reklama

Výběr článků

Načítám