Hlavní obsah

Rusko: Bezletová zóna nad Sýrií by porušovala mezinárodní právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vznik bezletové zóny nad Sýrií za pomoci amerických stíhaček F-16 a baterií Patriot v Jordánsku by byl porušením mezinárodního práva. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov to řekl při sobotním jednání se svou italskou kolegyní Emmou Boninovou. Šéf ruské diplomacie prohlášení učinil den poté, co se o bezletové zóně vyjádřil skepticky Bílý dům.

Foto: Novinky

Sýrie

Článek

Lavrov zároveň vyslovil pochybnosti o amerických důkazech o tom, že syrský režim použil v konfliktu chemické zbraně. Podle jeho názoru není jisté, zda zkoumané vzorky odpovídají standardům Organizace pro zákaz chemických zbraní. Ruský ministr současně kritizoval generálního tajemníka OSN za to, že prý nereagoval dostatečně pohotově na žádost Damašku prověřit naopak informace, že v březnu v Halabu použili chemických zbraní povstalci.

Washington je přesvědčen, že má dostatečné důkazy o tom, že tím, kdo se v Sýrii uchýlil k chemickým zbraním, jsou vládní oddíly. Americký ministr zahraničí John Kerry dnes podle agentury Reuters prohlásil, že tímto způsobem dává syrský prezident Bašár Asad najevo neochotu k vyjednávání o urovnání krize, což znamená hrozbu, že politická dohoda se ocitne mimo dosah.

Bílý dům v pátek oznámil, že považuje za potvrzené, že Damašek použil chemické zbraně. Američané to doplnili oznámením, že hodlají posílit svou pomoc určenou syrským povstalcům, a že tato pomoc bude zahrnovat vojenskou podporu.

Lavrov reagoval na spekulace médií, že při prosazování bezletové zóny by mezinárodnímu právu bylo učiněno zadost, kdyby potřebná technika byla umístěna v Jordánsku a nikoli přímo na syrském území. Mezinárodní společenství se vzrůstajícím znepokojením pohlíží na boje mezi syrskou armádou a povstalci; zahraničí se však do syrské krize přímo vojensky nezapojuje.

"Není třeba být velkým expertem, aby člověk pochopil, že sestřelování syrských letadel z jordánského území by tak jako tak bylo v rozporu s mezinárodním právem," citovala Lavrova agentura ITAR-TASS. Rusko podle ministra doufá, že Američané budou své kroky týkající se Sýrie podnikat v rámci společné rusko-americké iniciativy zaměřené na svolání mezinárodní konference o syrské krizi, které by se měly zúčastnit i zainteresované syrské strany včetně Damašku.

Ben Rhodes, bezpečnostní poradce amerického prezidenta Baracka Obamy,  v pátek prohlásil, že v národním zájmu USA není podpora časově neomezené vojenské angažovanosti v Sýrii v podobě bezletové zóny.

Ve Washingtonu se tento měsíc objevily informace, že Spojené státy vyšlou do Jordánska na cvičení protiletadlové raketové systémy Patriot a bojové letouny F-16 a že by tam tyto prostředky mohly po manévrech ponechat právě kvůli válečnému konfliktu v Sýrii.

Severoatlantická aliance již dříve letos rozmístila u hranic Turecka se Sýrií protirakety Patriot, které jsou schopny likvidovat balistické střely Scud, jimiž Damašek disponuje, a které by teoreticky mohly být využity i pro zajištění případné bezletové zóny.

Občanská válka v Sýrii si od roku 2011 vyžádala nejméně 80 000 obětí. Dalších 1,5 miliónu lidí ze země kvůli konfliktu uprchlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám