Hlavní obsah

Rukojmí držená Hamásem by mohla být propuštěna výměnou za dvouměsíční příměří, napsal NYT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjednavači se podle listu The New York Times (NYT) blíží k dohodě, jež by vedla k dvouměsíčnímu přerušení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění více než 100 rukojmí, která ještě zadržují palestinští radikálové. Dohoda, jež by podle deníku výrazně změnila situaci v celé oblasti, by mohla být finalizována v příštích dvou týdnech.

Foto: Patrick Post, ČTK/AP

Před soudem v Haagu se na obrazovce promítaly snímky rukojmí, která stále drží teroristické hnutí Hamás

Článek

Tým vyjednavačů vedených Američany vytvořil psaný návrh dohody na základě návrhů Izraele a palestinského radikálního hnutí Hamás z posledních deseti dnů. I když na některých důležitých bodech ještě není shoda, vyjednavači podle amerických činitelů, na něž se list The New York Times odvolává, vyjadřují opatrný optimismus, že finální dohoda je na dosah.

Návrh počítá v první fázi se 30denním přerušením bojů, během něhož by Hamás propustil unesené ženy, starší a zraněná rukojmí. Během klidu zbraní by obě strany dojednaly podrobnosti druhé, taktéž zhruba 30denní fáze, během níž by palestinské ozbrojené skupiny umožnily návrat zadržovaným izraelským vojákům a mužským rukojmím.

Izrael by v obou fázích výměnou propouštěl Palestince ze svých vězení. Kolik by jich za každé propuštěné rukojmí bylo, se ještě musí dojednat, ale vyjednavači to považují za řešitelnou záležitost. Dohoda by také umožnila přísun většího množství humanitární pomoci do Gazy.

Jednání pokračují

Prezident USA Joe Biden v pátek telefonicky hovořil s lídry Egypta a Kataru, tedy dvojicí zemí, které se na vyjednáváních také podílejí. Do Paříže Biden posílá ředitele americké zpravodajské služby CIA Williama Burnse. Ve francouzské metropoli má jednat se zástupci Izraele, Egypta a Kataru. Pokud se na něm podaří dosáhnout pokroku, měl by na Blízký východ znovu vyrazit Bidenův blízkovýchodní poradce Brett McGurk, aby pomohl nalézt finální znění dohody.

Přestože by dvouměsíční přerušení války nebylo trvalým příměřím, které Hamás za propuštění všech rukojmí zatím požadoval, američtí činitelé se domnívají, že pokud by Izrael válku na dva měsíce pozastavil, pravděpodobně by ji poté nevedl stejně jako doposud. Příměří by poskytlo prostor pro další diplomacii, která by mohla vést i k širšímu řešení konfliktu a uklidnění situace v celém regionu.

Útok Hamásu vedl k tvrdé odvetě

Rukojmí Hamás a další radikální skupiny zadržují od teroristického útoku na Izrael ze 7. října. Při něm útočníci zabili přes 1100 lidí a dalších zhruba 250 unesli. Ve své moci jich nadále mají přes 130, propuštění části rukojmí se podařilo dosáhnout při týdenním příměří v listopadu.

Izrael při masivní odvetě srovnal se zemí velké části Gazy, kde o život přišlo přes 26 000 lidí. Většina z 2,3 milionu zdejších Palestinců musela opustit své domovy.

Palestinské vedení doufalo, že Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu nařídí Izraeli přerušit boje. Na soud se obrátila Jihoafrická republika kvůli podezření, že se Izrael v Pásmu Gazy dopouští genocidy. Posouzení otázky potrvá dlouhé měsíce, ovšem čekalo se na předběžné opatření. V něm však soud pouze nařídil Izraeli, aby podnikl veškeré kroky, které zabrání genocidě a zlepší humanitární situaci v Pásmu Gazy. Současně také vyzval k propuštění rukojmí držených Hamásem.

Soud v Haagu nařídil Izraeli: Udělejte vše, abyste zabránili genocidě v Gaze

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám