Hlavní obsah

Rozdala lidem pušky a začali střílet teroristy. Jak mladá hrdinka zachránila kibuc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izraelský kibuc Nir Am, který leží těsně u hranice s Pásmem Gazy, se v sobotu ráno ubránil útoku teroristického komanda Hamásu díky hrdinství pětadvacetileté Inbar Liebermanové. Ta se se zbraní v ruce pohotově postavila do čela obránců, kterým se podařilo asi dvacítku teroristů zneškodnit a útok odrazit.

Foto: Facebook Inbar Liebermanové

Inbar Liebermanová

Článek

„Bylo mi hned jasné, že nejde o běžné rakety (…) Rychle jsem běžela do skladu zbraní a rozdala je členům naší ochranky,“ popsala podle serveru MailOnline Liebermanová napjaté chvíle sobotního rána 7. října.

Tehdy začala mohutná ofenziva a ke kibucu Nir Am, kde mladá žena šéfuje bezpečnostní službě, se blížili teroristé z Hamásu.

K obraně kibucu se spěšně připojili běžní civilisté a místo čekání na útok teroristů sami přešli do akce. Liebermanová aktivní obranu koordinovala, sama měla připravit o život pět útočníků. Celkové ztráty teroristické úderné jednotky Hamásu dosáhly asi dvaceti mužů, útok se podařilo definitivně odrazit po čtyřech hodinách boje.

„To není bojiště, to je masakr.“ Mezi oběťmi v kibucu měly být i děti bez hlavy

Blízký a Střední východ

Liebermanovou oceňují za rozhodnost a jasný úsudek jak její spolubojovníci z kibucu, tak mnozí uživatelé na sociálních sítích. „Až to všechno skončí, tato žena by měla dostat Izraelskou cenu (nejvyšší izraelské vyznamenání udílené každoročně při příležitosti Dne izraelské nezávislosti, pozn. red.),“ zní jeden z příspěvků.

Kibuc Nir Am patří mezi jednu z mála židovských osad v blízkosti Pásma Gazy, kterým se podařilo se před před útokem teroristů z Hamásu ubránit. Od hraniční bariéry mezi Izraelem a Gazou, kterou se Hamásu na řadě míst podařilo překonat, je přitom vzdálený jen něco přes dva kilometry.

Izraelský generál ve výslužbě zachránil desítky lidí

Zahraniční

Co je to kibuc

Kibuc je označení pro zemědělskou, ale také průmyslovou osadu v Izraeli, která hospodaří formou kolektivního vlastnictví.

Případné zisky z výsledků hospodaření jsou investovány do dalšího rozvoje osady a jejího podnikání poté, co jsou zajištěny základní životní potřeby členů kibucu – strava, oblečení, ubytování a také vzdělání a zdravotní a sociální péče.

Kibuc poskytuje svým členům také kulturní a sportovní vyžití. Obyvatelé kibucu se nazývají kibucníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám