Hlavní obsah

Radikální izraelský politik Lieberman překvapil, chce nechat Gazu Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman přišel s překvapivou ideou nechat pásmo Gazy radikálnímu hnutí Hamás. Izrael by pak hermeticky uzavřel hranice s touto palestinskou enklávou a hraniční přechody by hlídala mezinárodní jednotka, která by také bránila pašování zbraní tunely pod hranicí s Egyptem.

Foto: Maya Hitij/Pool , Reuters

Izraelský ministr zahraničních věcí Avigdor Lieberman

Článek

Představy šéfa izraelské diplomacie jsou podle izraelského listu jen jeho soukromou iniciativou a nikoliv oficiální politikou Izraele nebo ministerstva zahraničí. Lieberman přesto hodlá svůj návrh předložit během nadcházející návštěvy ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonové, která přicestuje do regionu v sobotu a během třídenního pobytu navštíví i pásmo Gazy.

Podle Liebermana by pak mohla být zrušena kontroverzní nedávno zmíněna blokáda pásma, která zhoršuje image Izraele. [celá zpráva ]

Zásah proti tureckým lodím, které se ji pokusili prorazit, si 31. května vyžádal devět mrtvých. [celá zpráva]

Zboží by v případě přijetí Liebermanovy ideje mohlo být dopravováno přímo z Evropy do Gazy.

Lieberman má mnoho dalších kontroverzních nápadů, například by chtěl vyměnit část izraelského území obývaného Araby za oblasti na západním břehu Jordánu, kde jsou židovské osady.

Reklama

Výběr článků

Načítám