Hlavní obsah

Izrael zmírní pozemní blokádu pásma Gazy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská vláda oznámila, že zmírní pozemní blokádu pásma Gazy. Uvedla to ve čtvrtek agentura AP. Izrael blokádu zavedl v roce 2007 poté, co palestinskou enklávu ovládlo radikální hnutí Hamás.

Foto: Ahmed Zakot, Reuters

Kamióny s nákladem ovoce a zeleniny projíždějí do pásma Gazy přes izraelský hraniční přechod Kerem Šalom.

Článek

„Byla odsouhlasena liberalizace systému, jehož prostřednictvím se zboží pro civilní použití dostává do Gazy, a rozšíření povoleného množství materiálu pro civilní projekty pod mezinárodním dohledem,“ uvádí se v oficiálním prohlášení bezpečnostního kabinetu, který o blokádě jednal od středy.

Jeruzalém nejmenuje položky, které se nově smí do pásma Gazy dovážet. Už dříve uvedl, že to budou například i saláty či cukrovinky, od nynějška se podle izraelského rozhlasu přidaly mimo jiné i stavebniny. Až donedávna do pásma směly pouze nejnutnější potřeby a léky.

Na seznamu položek, na které se vztahuje zákaz dovozu do enklávy, zůstávají především materiály použitelné při výrobě zbraní a raket.

Námořní blokáda ovšem nadále platí, vládní usnesení ji vůbec nezmiňuje.

Blokádu zmírnil i Egypt

Izrael zmírnil blokádu kvůli mezinárodnímu tlaku, který vyvolal zásah z 31. května proti lodím snažícím se prolomit námořní blokádu pásma. [celá zpráva]

Při incidentu zahynulo devět lidí. [celá zpráva]

Uvolnění blokády před časem oznámil i Egypt, který s pásmem Gazy rovněž sdílí hranici. [celá zpráva]

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám