Hlavní obsah

Pumový atentát zabil v Libanonu prosyrského politika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAJSÚR
Aktualizováno

Výbuch nálože nastražené v automobilu zabil ve středu večer v Libanonu drúzského politika, vysokého představitele prosyrské Libanonské demokratické strany. Šajch Sálih Aridí byl blízkým spolupracovníkem šéfa této strany a státního ministra, drúzského politika Talála Arslana.

Článek

Nálož explodovala v okamžiku, kdy Aridí nastartoval o půl sedmé večer místního času svůj mercedes ve městě Bajsúr východně od Bejrútu. Při útoku byli zraněni nejméně tři lidé, podle některých zdrojů až sedm osob, i když vozem jel Aridí sám. Není ale známo, zda šlo o náhodné kolemjdoucí, nebo o osoby spojené s Aridím. Policie uzavřela místo atentátu a zahájila vyšetřování.

Atentát na něj byl spáchán necelý týden před plánovanými jednáními soupeřících libanonských frakcí o národním usmíření. Zatím se k němu nikdo nepřihlásil. Mohlo se jednat o vyřizování sporů mezi znepřátelenými drúzskými frakcemi.

Atentát na Aridího je neobvyklý v tom, že se jeho terčem stal politik z prosyrské formace. Vlna politických vražd v Libanonu, která odstartovala v únoru 2005 zavražděním libanonského expremiéra Rafíka Harírího, byla totiž dosud zaměřena na politiky odmítající vliv Sýrie v Libanonu. Podle mnohých také Damašek stál za těmito útoky, přestože to Sýrie rezolutně popírá.

Libanonská politická krize přerostla v květnu v boje mezi prosyrskými a protisyrskými frakcemi v Bejrútu a hornatých drúzských oblastech východně od libanonské metropole. Střety ukončila až dohoda o příměří vyjednaná v katarském Dauhá, která umožnila po dlouhých měsících zvolení nového prezidenta Michela Sulajmána a vznik nové vlády národní jednoty, tvořené oběma znepřátelenými bloky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám