Hlavní obsah

Propuštěná rukojmí: Izrael musí dosáhnout dohody, ostatní jsou ve smrtelném nebezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Jedna z propuštěných izraelských rukojmí Raz Ben Amiová vyzývala na demonstraci v Tel Avivu izraelskou vládu, aby urychleně uzavřela další dohodu o výměně zadržovaných. Poté, co byli omylem zabiti tři rukojmí izraelskými vojáky, varovala, že uneseným Izraelcům každý den hrozí smrtelné nebezpečí.

Rukojmí zažívají peklo, uvedla jedna z již propuštěných IzraelekVideo: AP

 
Článek

Raz Ben Amiová, které se dostala na svobodu 29. listopadu, varovala, že pokud by k výměně došlo později, možná by mezitím umřela.

„Byla jsem zachráněna, ale pokud by dohoda o propuštění rukojmí byla pozdržena o týden, možná bych tu nebyla,“ řekla Ran Ben Amiová.

„Rukojmí prožívají peklo a jsou ve smrtelném nebezpečí. Každý den Izrael musí nabídnout dohodu o propuštění rukojmí a získat mezinárodní společenství, aby ji podpořilo,“ dodala na demonstraci vyzývající vládu premiéra Benjamina Netanjahua k rychlé akci.

Opuštění rukojmí se vzdávali. Izraelští vojáci je přesto zastřelili, přiznala armáda

Blízký a Střední východ

Sama se snaží tlačit na kabinet. „Před deseti dny jsem se setkala s vládou, prosila jsem kabinet. Všichni jsme varovali, že by při bojích mohli být zraněni rukojmí. Měla jsem pravdu,“ dodala.

Hnutí Hamás při teroristickém útoku na Izrael 7. října nejen brutálně povraždilo přes 1200 Izraelců, většinou civilistů, ale také uneslo na 240 lidí.

Foto: AP

Raz Ben Amiová

Část jich byla propuštěna na konci listopadu výměnou za palestinské vězně, Hamás však drží stále asi 130 rukojmí, přičemž se předpokládá, že jich je asi stovka ještě naživu.

Při Izraelské odvetě bylo zabito asi 18 700 Palestinců. Izraelské obranné síly tvrdí, že zabili přes sedm tisíc bojovníků Hamásu a dalších teroristických skupin.

Palestinci zdůrazňují, že velké procento obětí tvoří ženy a děti, za děti však označuje v duchu dětské charty OSN všechny osoby mladší 18 let, přičemž legálně lze bojovat v ozbrojených složkách od patnácti.

KOMENTÁŘ: Hamás, Hitlerjugend a nevinné děti – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám