Hlavní obsah

Při útoku na iráckou základnu zemřeli dva Američané a Brit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Britský voják a dva Američané včetně jednoho vojáka zemřeli ve středu večer při raketovém útoku na základnu Tadži severně od Bagdádu. Uvedly to podle stanice BBC americké armádní zdroje. Dalších dvanáct lidí bylo zraněno.

Foto: Steve Ruark, ČTK/AP

Přeprava padlého amerického vojáka z Iráku do USA

Článek

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že Brit byl příslušníkem Královského armádního zdravotního sboru. Britský ministr obrany Ben Wallace označil útok za kovbojskou akci. Irácká armáda původně uvedla, že při útoku nikdo nezemřel.

Podle sdělení koalice vedené Američany bylo na základnu vypáleno 18 raket. Její mluvčí uvedl, že útok se stal v 19:35 místního času (17:35 SEČ). Dodal, že se vyšetřuje, kdo za útokem stál.

Zatím se k útoku nikdo nepřihlásil, ale Spojené státy jej připisují některé z iráckých milic podporovaných z Íránu. Podle agentury AFP šlo o 22. útok na americké cíle v Iráku od loňského října.

V odvetě za smrt civilisty zaútočily USA na základny šíitské milice v Iráku a v Sýrii

Blízký a Střední východ

Když útoků začalo přibývat, provedly Spojené státy akci, při které 3. ledna pomocí dronu zabily velitele íránských sil Kuds generála Kásima Sulejmáního a člena vedení iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise.

USA zabily největší vojenskou chloubu Íránu Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Írán pak 8. ledna vypálil na základny v Iráku, kde působí Američané, množství raket. USA s odstupem přiznaly, že zraněno bylo přes sto amerických vojáků.

Počet amerických vojáků zraněných po útoku Íránu prudce stoupl na 109

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám