Hlavní obsah

Při útoku dronu byl zasažen tanker patřící Izraelci. Spekuluje se, že je za tím Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ropný tanker Pacific Zirkon byl v úterý v noci u pobřeží Ománu zasažen dronem, který nesl bombu. K útoku se nikdo nepřihlásil, ale spekuluje se, že za ním stál Írán. Tanker plující pod liberijskou vlajkou totiž patřil singapurské společnosti Eastern Pacific Shipping, kterou vlastní izraelský rejdař Idan Ofer.

Foto: Jon Gambrell, ČTK/AP

Tanker v Perském zálivu (ilustrační foto)

Článek

„Komunikujeme s lodí a nejsou tu žádné zprávy o zraněních, celá posádka je v bezpečí. Na trupu lodi je jen menší škoda, ale nedošlo ke znečištění (moře) od nákladu ani k vniknutí vody (do trupu lodi),“ uvedlo rejdařství, podle kterého loď zasáhl projektil asi 240 kilometrů od pobřeží Ománu v Perském zálivu.

Izraelská vláda se odmítla k útoku na loď vyjádřit. Íránská média o útoku na loď v Ománském zálivu východně od Hormuzského průlivu nepíší. Útok byl proveden poté, co loď opustila ománský přístav Suhár.

Britská společnost pro námořní obchodní operace uvedla pro agenturu AP: „O incidentu víme a vyšetřujeme jej.“

Tankery v Perském zálivu a Arabském moři se staly v posledních letech opakovaně terči útoků, většinou přísavnými minami.

Útoky se obvykle připisují Íránu nebo jím podporovaným jemenským šíitským Húsíům. Část útoků cílila na lodě spojené s Izraelem, který Teherán považuje za úhlavního nepřítele v oblasti a žádá jeho zničení.

Na tanker vlastněný Izraelcem zaútočily tři íránské drony s vojenskou výbušninou

Blízký a Střední východ

Únosci, kteří pronikli na tanker v Ománském zálivu, loď opustili

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám