Hlavní obsah

Únosci, kteří pronikli na tanker v Ománském zálivu, loď opustili

Únosci, kteří se v úterý v Ománském zálivu dostali na palubu tankeru pro přepravu asfaltu, plavidlo opustili a loď už je mimo nebezpečí. Bez dalších podrobností to ve středu oznámilo britské vojenské námořnictvo, které o incidentu s nejasným pozadím informovalo v úterý.

Foto: Jon Gambrell, ČTK/AP

Pobřežní hlídka Spojených arabských emirátů

Článek

Agentura AP uvádí, že není jasné, kdo za pokusem o únos stál. Britská televize Sky News v úterý s odvoláním na nejmenovaný bezpečnostní zdroj uvedla, že se na tanker Asphalt Princess plující pod panamskou vlajkou nalodilo osm nebo devět mužů. Britští bezpečnostní činitelé podle agentury Reuters předpokládali, že se na palubu lodi dostali íránští vojáci nebo jejich spojenci. Íránské revoluční gardy ovšem takové spekulace odmítly.

V Ománském zálivu zřejmě unesli tanker

Svět

Incident se stal v době zvýšeného napětí mezi Íránem a Západem, které má dopad i na mezinárodní lodní dopravu v regionu. Před několika dny bezpilotní letoun zasáhl u pobřeží Ománu ropný tanker spojený s izraelským miliardářem a zabil dva členy posádky. Západ z tohoto útoku obvinil Írán. Vláda v Teheránu ale popřela, že v incidentu sehrála nějakou roli, ovšem Teherán a milice s ním spojené už v minulosti použily při útocích podobné „sebevražedné drony“.

U Ománu byla napadena izraelská nákladní loď

Blízký a Střední východ

Ománský záliv leží poblíž Hormuzského průlivu – úzkého ústí Perského zálivu, kterým putuje asi pětina veškeré ropy dopravované po moři. Od roku 2019 se vody kolem emirátu SAE Fudžajra se stejnojmennou metropolí staly dějištěm série explozí a únosů lodí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám