Hlavní obsah

Při útoku 50 tureckých letadel na sever Iráku zahynulo 150 Kurdů

ČTK, aš, Novinky, Hürriyet, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA
Aktualizováno

Turecký generální štáb oznámil, že při náletu na sever Iráku v noci na pátek bomby zabily 150 kurdských separatistů ze Stran kurdských pracujících (PKK). Tříhodinového náletu na pohoří Kandíl se účastnilo 50 tryskových letadel. Zasaženo bylo 43 cílů, především úkrytů. Kurdské zroje zabití 150 separatistů popírají.

Foto: Reuters

Jeden ze zničených cílů na severu Iráku.

Článek

"Více než 150 teroristů bylo nalezeno neškodných a operace způsobila velkou paniku mezi členy teroristické organizace," uvedl štáb v prohlášení na svých internetových stránkách. Termín "neškodný" používá turecká armáda pro označení mrtvých.  

Terčem byly tři základny kurdských separatistů, uvedl generální štáb v Ankaře. Padesát tryskových tureckých letadel při útoku zničilo podle velení 29 úkrytů, pět jeskyní, tři kontrolní stanoviště a komunikační středisko. Útok byl zahájen v noci ze čtvrtka na pátek.

Terčem byla oblast v pohoří Kandíl, které leží asi sto kilometrů od hranic Turecka s Irákem. Právě tam měli separatisté z PKK své zázemí.

O útoku turecká armáda informovala již v pátek a potvrdily ho i kurdské zdroje.

Turecko od půlky prosince loňského roku podniká pravidelně přeshraniční útoky na sever Iráku, kde mají základny separatisté z PKK. PKK označovaná Spojenými státy a EU za teroristickou organizaci, bojuje za sebeurčení Kurdistánu, který by se odtrhl od jihu Turecka. Boje si od roku 1984 vyžádaly 37 000 obětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám