Hlavní obsah

Turecké letouny opět útočily na sever Iráku

– ANKARA
Novinky, Press Agency

Turecké bojové letouny ve čtvrtek bombardovaly pozice povstalců ze Strany kurdských pracujících (PKK) v severním Iráku. Uvedla to soukromá turecká televize NTV s odvoláním na představitele iráckých Kurdů. Armáda nálet nepotvrdila.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký stíhací bombardér F-16 se vrací na základnu Diyarbakirz náletu na Kurdistán.

Článek

Podle turecké televize podnikly bojové letouny několik průzkumných letů, než zaútočily na úkryty separatistů z PKK. Televize nemá žádné zprávy o tom, že by byli zraněni civilisté. Nesdělila ani, zda se podařilo při akci zneškodnit nějaké separatisty.

Turecká armáda od prosince podnikla několik náletů na tábory separatistů PKK. V únoru uskutečnila rozsáhlou týden osmidenní pozemní operaci proti kurdským rebelům, skrývajícím se v severoiráckých horách.

Podle Ankary při ní zahynulo 240 kurdských bojovníků. Osmidenní turecká přeshraniční vojenská operace skončila 29. února

V pondělí vyzvali turečtí povstalci z PKK Ankaru k dialogu. Pokud na něj ale Ankara nepřistoupí, chtějí proti ní dál bojovat. Turecko - stejně jako Spojené státy a Evropská unie - považuje PKK za teroristickou organizaci a odmítá s ní jednat. PKK žádá politickou a kulturní autonomii pro území na jihovýchodě Turecka obývané převážně Kurdy.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan je pod tlakem Spojených států, ale i turecké opozice, aby při řešení problému se separatistickými Kurdy nevyužíval jen armády, ale uplatnil i politické a ekonomické prostředky. PKK má na jihu Turecka velkou podporu danou nejenom etnicky, ale také tím, že oblast je velmi chudá a Ankara do ní neinvestuje.

Reklama

Související články

Turci potvrdili další nálet na Irák

Turecké letectvo ve středu ráno opět zaútočilo na pozice kurdských separatistů ze Strany kurdských pracujících (PKK) v severním Iráku. Nálet potvrdil také...

Výběr článků

Načítám