Hlavní obsah

Prezident Pavel se v Izraeli setkal s rodinami rukojmích, žádaly ho o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český prezident Petr Pavel se v úterý v Izraeli sešel s příbuznými rukojmích, které v říjnu z jižního Izraele uneslo do Gazy teroristické hnutí Hamás. Rodiny zavlečených Izraelců žádaly Pavla, aby s dalšími spojenci usiloval o dohodu týkající se propuštění zbývajících zhruba 130 zadržených.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Setkání prezidenta Petra Pavla s propuštěnými rukojmími a jejich rodinami.

Článek

Pavel už dříve uvedl, že to bude jedním z témat jeho středečního jednání v Kataru s emírem Tamimem bin Hamad Sáním a s místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Muhammad Attíjou. Katar je prostředníkem při jednáních mezi Hamásem a Izraelem.

Otec jednoho z unesených médiím řekl, že jeho syn Tal společně se svojí rodinou byl na návštěvě příbuzných v kibucu Beeri u Pásma Gazy. Sám bydlí zhruba 12 kilometrů od hranice.

„V 06:20 jsme slyšeli v naší oblasti rakety. Není to něco, z čeho bychom normálně byli vystrašení. Každý dům má kryt. Ale tohle ráno jsme hned pochopili, že něco je jinak. Na Izrael bylo vystřeleno více než 1000 raket,“ uvedl.

Důstojníci nechtěli festival Nova u Pásma Gazy dovolit, museli ale ustoupit

Blízký a Střední východ

Hamás v kibucu Beeri vypaloval domy, nalezeno v nich poté bylo víc než 100 civilních obětí. „Zabíjeli spící lidi, ženy, muže, seniory, děti,“ řekl otec uneseného muže. Domy podle něj teroristé také ničili bagry. Po dvou dnech dostala rodina informaci, že dům je zcela zničený, nebyla v něm ale nalezena mrtvá těla. Rodina jeho syna byla unesena do Gazy.

Talova manželka, osmiletý syn i dcera, které je 3,5 roku, se do Izraele vrátili v rámci první dohody o návratu rukojmích výměnou za palestinské vězně.

„Tal je stále v Gaze. Věříme, že je naživu, ale nemáme žádné informace. Je zde i velký problém s Červeným křížem, který se nesnaží pomáhat. Říkají, že je Hamás na místo nepustí. Nevěřím tomu,“ tvrdil zoufalý otec.

„Je tam přes 130 rukojmích, včetně žen, které jsou denně znásilňovány. Část z nich je určitě těhotná. Vyzýváme izraelskou vládu k okamžitému zajištění propuštění rukojmích. Všechno zastavte, učiňte nabídku, vyjednejte dohodu,“ prohlásil dále. „Rodiny zadržených nenechají nikoho ve vládě a v parlamentu na pokoji, dokud všichni rukojmí nebudou propuštěni,“ dodal.

„Žádal jsem i českého prezidenta - spojte se se všemi zeměmi, které podporují Izrael. Je to Německo, Rakousko, Spojené státy a další. A naléhejte na vyřešení tohoto problému,“ řekl. „Jen naši přátelé k tomu mohou přimět Katar, Egypt i samotný Izrael,“ dodal.

Pavel: Pomoc izraelské armády Palestincům je enormní

Pavel se také v Izraeli věnoval humanitárním otázkám. Rozsah pomoci izraelské armády palestinským civilistům je enormní, v naprosté většině se o něm ani neví, sdělil v úterý prezident českým novinářům.

Izraelci podle něj například do Gazy dodávají pitnou vodu. „Paradoxem je, že často opravené potrubí, které má dodat vodu palestinským civilistům, vzápětí zničí Hamás, protože prostě nechce, aby Izrael byl ten, kdo dodává humanitární pomoc. To dává jasně najevo, jaký asi je přístup Hamásu a jeho zájem,“ řekl Pavel.

„Myslím, že je namístě férově posuzovat, jaká péče je poskytovaná palestinským civilistům, a jak jejich zájmu slouží, nebo spíše neslouží Hamás,“ dodal.

Pavel v Izraeli: Nejste tím, kdo zaútočil

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám