Hlavní obsah

Důstojníci nechtěli festival Nova u Pásma Gazy dovolit, museli ale ustoupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při teroristickém útoku Hamásu ze 7. října byly napadeny nejen vojenské základny a kibucy sousedící s Pásmem Gazy, ale také bylo zabito na 360 návštěvníků hudebního festivalu Nova. Ten se u hranic s Pásmem Gazy konal, i když operační důstojník divize Gaza Sahar Fogel byl proti. Vadilo mu právě to, že je akce moc blízko Pásma Gazy. Velení armády se ale obávalo právních problémů, pokud by konání festivalu nepovolilo.

Foto: hamas-massacre.net

Snímek ohořelé dodávky, kterou teroristé zapálili na hudebním festivalu Nova

Článek

K podplukovníku Fogelovi se přidali další důstojníci jak z divize Gaza, tak z Jižního velitelství. Obávali se, že by se festival mohl stát terčem ostřelování raketami nebo minometnými granáty, uvedl list Ha´arec.

Žádost o povolení festivalu Unity dostala armáda tři měsíce před jejím konáním. Festival měl být jednodenní, měl probíhat v noci ze čtvrtka 5. října na pátek. Týden před akcí ale producent požádal armádu, aby povolení prodloužila do sobotního rána. Na festival Unity měla navázat další akce Nova.

Proti tomu se postavil Fogel, který měl zajišťovat bezpečnost. Tvrdil, že prodloužení akce zvyšuje nebezpečí útoku. Upozorňoval, že kvůli svátku Simchat tóra bude navíc hodně vojáků na opušťáku.

Tlak na schválení dvoudenní akce

Když Fogel telefonoval plukovníkovi Nimrodu Cibolskému, který stojí v čele operačního oddělení divize, ten mu řekl, že má prodloužení schválit, Fogel pak přestal vzdorovat.

I poté se však několik důstojníků z divize Gaza obrátilo na policii a právní oddělení IDF (Izraelské obranné síly). Bylo totiž jasné, že pro tak velké množství návštěvníků nelze zajistit bezpečné úkryty. Soukromě řekli listu Ha'arec, že byli pod tlakem, aby festival schválili. Proti jeho prodloužení přitom byla i regionální rada Eškolu.

Podle zdrojů listu Ha'arec se operační oddělení divize obávalo právních problémů. Odmítnout akci by bylo možné jen v případě, že by tábor byl označen za uzavřenou vojenskou zónu.

Při útoku na festival bylo v sobotu 7. října ráno zabito 364 lidí.

Na hudebním festivalu zabil Hamás mnohem víc lidí, než se myslelo

Zahraniční

Nezastavuj! Šani přežila masakr na izraelském festivalu, Novinkám popsala dramatický úprk

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám