Hlavní obsah

Pavel v Izraeli: Nejste tím, kdo zaútočil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel v pondělí dopoledne přistál na letišti v Tel Avivu. V rámci oficiální návštěvy Izraele jednal v Jeruzalémě s prezidentem Jicchakem Herzogem a čeká jej i jednání s premiérem Benjaminem Netanjahuem a dalšími vrcholnými představiteli židovského státu.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Setkání prezidenta Petra Pavla s prezidentem Jicchakem Herzogem.

Článek

Český prezident deklaroval solidaritu s Izraelem a zmínil nezbytnost ochrany civilistů na obou stranách konfliktu. Pavel varoval před „zamlžováním reality“ a připomněl, že židovský stát není v konfliktu útočníkem a má právo na obranu.

Prezident apeloval i na dodávky na humanitární pomoc do Pásma Gazy. Větší pomoci brání nyní podle Herzoga byrokracie ze strany OSN i problémy s její distribucí na místě.

Pavel by se měl v Izraeli setkat i s rodinami rukojmích, které loni v říjnu uneslo teroristické hnutí Hamás. Izrael v reakci na útok ze 7. října zahájil rozsáhlou operaci v Pásmu Gazy.

Hrad o plánované cestě prezidenta do Izraele a ataru informoval bez uvedení termínu minulý týden. Zemi již po útoku Hamasu navštívili jak premiér Petr Fiala (ODS), tak ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

V Kataru, kam prezident následně zamíří, bude hovořit s emírem a dále s místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Muhammadem Attijim. Setká se také s krajany na českém velvyslanectví v Dauhá.

Palestinské vedení je pobouřeno, že si Blinken dovolil upozornit na izraelské rukojmí v Gaze

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám