Hlavní obsah

Před mešitou v Kirkúku vybuchla nálož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kirkúk

Exploze nálože zabila v Kirkúku před sunnitskou mešitou na úvod svátku Íd al-Adhá po modlitbách devět lidí. Dalších 22 osob bylo zraněno, uvedla BBC s tím, že si sektářské násilí letos v Iráku vyžádalo životy už šesti tisíc lidí.

Foto: Reuters

Stopy krve a boty před mešitou v Kirkúku, která se stala terčem atentátu.

Článek

Irák letos čelí silnému nárůstu sektářského násilí, jehož oběťmi jsou většinou šíité.  Nejtragičtějším měsícem byl červenec, kdy bylo zabito přes tisíc lidí.

Násilí se rozhořelo poté, co armáda zasáhla v dubnu proti táboru sunnitských demonstrantů poblíž města Havídža. Požadovali rezignaci šíitského premiéra Núrího Malíkího.

Foto: Reuters

V Kirkúku umývají ulici před mešitou po atentátu

Do země se ale přenáší i konflikt v Sýrii, který má i sektářský ráz, protože většinu vzbouřenců představují sunnité bojující proti despotickému alávitskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Alávité jsou jednou z odnoží šíitského islámu. Radikální syrská skupina An-Nusrá je svázána s Islámským státem v Iráku, i když oficiální spojení nevydrželo ani dva týdny. Obě se hlásí k Al-Káidě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám