Hlavní obsah

Před humanitárním příměřím v Jemenu se tvrdě bojuje, obětí náletů jsou desítky

Saná

Tvrdé boje pokračovaly v úterý v Jemenu, kde má večer začít platit dohodnuté pětidenní humanitární příměří. Nejméně 25 obětí si vyžádal pondělní nálet arabské koalice na vojenskou základnu využívanou jednotkami, které podporují šíitské povstalce. Podle povstalců při náletu zahynulo 90 lidí.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Kouř nad Saná po náletu strojů arabské koalice

Článek

Povstalecká agentura Saba s odvoláním na místní představitele uvedla, že při pondělních náletech na raketovou základnu v Saná zahynulo 90 lidí a dalších 300 jich bylo zraněno. Dva představitelé policie potvrdili CNN, že si pětadvacet pondělních náletů vyžádalo nejméně 25 mrtvých a 140 zraněných. Dodali ale, že očekávají nárůst počtu obětí.

Nálety na šíity jsou hlášeny také z jihojemenského Adenu, kde proti šíitům bojují místní ozbrojené skupiny.

O víkendu podnikla koalice za 24 hodin 130 náletů, uvedla Saúdská Arábie. Při jednom v neděli ztratili jeden stroj F-16 Maročané. [celá zpráva]

Foto: Mohamed Al-sayaghi, Reuters

Vzbouření jemenští šíité uvedli, že jej sestřelili. Vedoucí jejich tiskového střediska Nasruddín Amir řekl, že stroj byl sestřelen, když přeletěl hranici: „Je naším právem sestřelovat jakákoli vojenská letadla, když poruší jemenský vzdušný prostor.

V pondělí také zahynul jeden Saúdský Arab a čtyři lidé byli zraněni, když šíité ostřelovali příhraniční oblasti. Mezi zraněnými jdou tři cizinci.

Palba v Saná

Úterní palba v Saná podle tiskových agentur utichla krátce před příjezdem nového zmocněnce OSN pro Jemen, Mauritánce Ismáíla šajcha Ahmada. Od svého jmenování koncem dubna je v Jemenu poprvé. Předtím jednal v Saúdské Arábii, která vede arabskou koalici hájící zájmy jemenského prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Při jednání s různými stranami se chce pokusit dosáhnout politického řešení konfliktu.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Exploze na zasažené základně u Saná

Do země přijel v den, kdy má začít ve 22:00 SELČ platit humanitární příměří. Saúdská Arábie minulý týden navrhla zastavit na pět dní boje a umožnit humanitárním organizacím doplnit zásoby civilistům a přivézt chybějící zdravotní potřeby. Klid zbraní chtějí dodržet i šíité, i když se žádná přímá jednání nekonala.

Dětští vojáci

Organizace Human Rights Watch v úterý oznámila, že šíité ve stále větší míře do bojů zapojují děti. Cvičí je k boji a používají je také jako kurýry a stráže. Organizace vyzvala všechny bojující strany, aby okamžitě přestaly děti využívat, a to i v případě, že se hlásí samy.

Podle jemenských zdrojů verbují šíité v hlavním městě i patnáctileté chlapce a posílají je do severní provincie Saada, kde jsou boje velmi intenzivní. Od konce března přišlo v Jemenu o život přes 1400 lidí. Dalších 6000 jich bylo zraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám