Hlavní obsah

Postavíme novou jadernou elektrárnu, oznámil Írán

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán postaví do počátku roku 2014 novou jadernou elektrárnu. Nový elektrárenský blok má stát hned vedle dosud jediného takového zařízení v Búšehru na jihu země. V neděli to s odkazem na íránský úřad pro jadernou bezpečnost oznámila státní televize.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Búšehr

Článek

„Írán postaví příští rok v Búšehru jadernou elektrárnu o výkonu 1000 megawattů,“ citovala prohlášení agentura AFP s tím, že se podle íránského kalendáře jedná o termín od března 2013 do března 2014.

Dosud jedinou jadernou elektrárnu v Búšehru spustili Íránci do provozu před rokem. Zařízení bylo ve výstavbě od 70. let, tehdy ho pomáhali stavět Němci. Po islámské revoluci ale Německo od spolupráce odstoupilo a elektrárnu nakonec pomohli dostavět Rusové, kteří také pomáhají s jejím provozem a poskytují do ní i palivo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Íránci mají ještě několik reaktorů včetně teheránského, který slouží k medicínským účelům.

Západ se ale obává, že režim usiluje o výrobu jaderné bomby, v čemž mu chce zabránit. Írán popírá vojenský účel svého jaderného programu. Jednání obou stran na pozadí dopadů zostřených sankcí Západu budou pokračovat za tři týdny v Moskvě.

Reklama

Související články

Írán spustil svoji první jadernou elektrárnu

V jaderné elektrárně v íránském Búšehru byl v omezené míře zahájen provoz, oznámila v úterý ruská společnost Atomstrojexport, která zařízení stavěla. Búšehr je...

Írán by měl obohacovat uran jen na 20 procent

Pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo (tzv. skupina 5+1)požadují po Íránu, aby obohacoval uran maximálně do 20 procent. Zástupci velmocí s návrhem...

Výběr článků

Načítám