Hlavní obsah

Popálená holčička je symbolem iráckého zmaru

Bagdád

Obrázek popálené čtyřleté dívky Asal Ahmadové se stal symbolem osudu Iráku, který čelí brutálním útokům Islámského státu. Byla zraněna při sebevražedném atentátu z 3. července, při jednom z vůbec nejhorších útoků v historii země. Vyžádal si skoro 300 mrtvých, většina obětí uhořela.

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Popálená Asal Ahmadová na záběru z 9. července

Článek

Asal Ahmadová byla v neděli 3. července s rodinou nakupovat dárky u příležitosti svátku Íd al-fitr, když v bagdádské čtvrti Karrada zaútočili sebevražední atentátníci.

Nákupní středisko, ve kterém se odpálili, začalo hořet. Většina návštěvníků uvnitř uhořela nebo utrpěla těžké popáleniny, podobně jako Asal a její matka. U ní ale není jasné, jestli zranění přežila, uvedla agentura AP.

Dívka, kterou odnesl otec, se s ním 9. července vrátila na místo, aby zapálila svíčku za oběti.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Následky atentátu a následného požáru v nákupním středisku v bagdádské čtvrti Karrada

Po útoku irácký premiér Hajdar Abádí nařídil zpřísnit bezpečnostní opatření v metropoli a vyhlásil třídenní smutek. Když navštívil místo útoku, mnozí obyvatelé na něj křičeli „zloději“, protože jeho vláda je obviňována z rozsáhlé korupce a nedaří se jí zajistit bezpečnost.

Rozložená vláda

Abádí čelí tlaku šíitského vůdce Muktady Sadra, který požaduje zvýšení bezpečnosti a výměnu neschopných ministrů.

Kabinet ochromuje, že každý úřad se přiděluje podle složitého etnicko-religiózního klíče.

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Obyvatelé Bagdádu zapalovali 9. srpna svíčky na památku téměř tří stovek obětí atentátu v nákupním centru ve čtvrti Karrada.

Čtvrť Karrada, plná obchodů, je od amerického vpádu do Iráku jedním z nejčastějších míst útoků, protože je to smíšená čtvrť, kde mají mírnou většinu šíité. Ty považují sunnitští radikálové za odpadlíky od víry.

„Pochybuji, že Karrada někdy ještě bude taková jako dříve. Teď máme v srdcích strach a hrůzu. V Karradě je tolik nenávisti,“ vylíčil listu Daily Mail jeden z přeživších, 40letý majitel obchodu Madžíd Túma.

Sám je po atentátu zraněný a musí ležet jen na zádech. Obě nohy si zlomil, když vyskočil z výšky 20 metrů na ulici, aby se zachránil před plameny.

Reklama

Související články

Bombový útok v Bagdádu má 250 obětí

Nedělní bombový útok sebevražedného atentátníka v Bagdádu si podle nové bilance vyžádal nejméně 250 obětí. V noci na středu to oznámila irácká vláda....

Výběr článků

Načítám