Hlavní obsah

Při atentátech v Bagdádu zemřelo až 125 lidí, exploze zničila obchodní dům

• Aktualizováno

Dvojice bombových útoků v irácké metropoli Bagdád si vyžádala nejméně 120 mrtvých. K tragickému útoku se přihlásil Islámský stát. Původní zprávy hovořily o osmi desítkách obětí. BBC s odkazem na iráckou policii mluví o 125 mrtvých, další dvě stovky lidí jsou zraněny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při atentátech v Bagdádu zahynuly desítky lidíVideo: Reuters

 
Článek

První výbuch otřásl rušnou bagdádskou čtvrtí Karráda, která se rozprostírá ve střední a jižní části města. Prostranství, na němž bomba v autě vybuchla, bylo podle agentury AP v okamžiku exploze plné mladých lidí a rodin, které se s koncem ramadánu chystaly nakupovat.

Při explozi zemřelo nejméně 115 lidí a 190 je jich zraněno. Mezi oběťmi je mnoho dětí. Mnozí uhořeli nebo se udusili kouřem ve zničeném obchodním centru.

Nálož byla umístěna v mrazicím automobilu. Ulice hořela a zničeno je i oblíbené obchodní centrum al-Hadi.

"Bylo to jako zemětřesení. Už jsem odcházel se svým zbožím domů, když jsem zahlédl ohnivou kouli a zaslechl velký výbuch. Měl jsem hrozný strach jít zpět. Začal jsem telefonovat na mobily svým přátelům, ale nikdo neodpovídal," řekl AP 35letý pouliční prodavač Karím Samí. Později zjistil, že jeden z jeho přátel zahynul, druhý je zraněn a třetí se pohřešuje.

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Místo exploze před oblíbeným obchodním domem v Bagdádu.

Po explozi hasiči a civilisté odnášeli pryč mrtvé zabalené v dekách a prostěradlech. Z budovy vícepatrového nákupního střediska, kde mnozí lidé uhořeli nebo se udusili, stoupal kouř. Na ulici hořela auta a prodejní stánky. Skupina žen seděla na chodníku a oplakávala své blízké, kteří zahynuli, uvedl Reuters s odvoláním na očité svědky.

K atentátu se přihlásil takzvaný Islámský stát, podle něj šlo o akci sebevražedného útočníka namířenou proti šíitům.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Výbuch v bagdádské čtvrti Karráda

Krátce po první explozi vybuchlo nástražné výbušné zařízení ve východní části Bagdádu.

Obyvatelé iráckého hlavního města a jeho okolí jsou často svědky bombových útoků páchaných příslušníky radikální sunnitské organizace IS, která ovládá rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku a na severu a východě sousední Sýrie.

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Muž ve zničeném obchodním centru hledá případné přeživší.

Irácké armádě se v poslední době podařilo radikály z IS vyhnat z některých jejich bašt. Po Ramádí osvobodili iráčtí vojáci s podporou šíitských milic před časem také Fallúdžu, která leží jen asi 50 kilometrů západně od Bagdádu. IS má ale stále pod kontrolou druhé největší irácké město Mosul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám