Hlavní obsah

Pomoz zastavit krveprolití, vyzvaly Asadovou ženy diplomatů při OSN

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ženy německého a britského velvyslance při OSN ve středu zveřejnily video, jehož prostřednictvím vyzvaly manželku syrského prezidenta Asmu Asadovou, aby se zasadila o ukončení násilností v zemi. Déle než rok trvající boje v Sýrii si podle OSN vyžádaly nejméně 9000 obětí. Video umístěné na internet střídá záběry elegantně oděné Asadové se snímky zabitých a zraněných syrských dětí.

Dopis pro ženu syrského diktátora: Nezajímá nás tvůj vzhled, ale činy

 
Článek

„Co je s tebou, Asmo. Postav se za mír. Tyto děti mohly být všechny tvými dětmi,“ vyzvaly manželky diplomatů Huberta von Voss Wittig a Sheila Lyallová Grantová první dámu Sýrie ve čtyři minuty trvajícím videu. Čtenáře a diváky na internetu pak iniciátorky výzvy nabádají, aby elektronicky podepsali dopis, který apeluje na Asadovou, aby se zasadila o ukončení krveprolití v její zemi.

Asma Asadová se už dlouhé měsíce neukázala na veřejnosti. Západní média před časem spekulovala, že jí to manžel neumožňuje. Podle e-mailů, které unikly z amerického analytického střediska Stratfor, ale první dáma za prezidentem Bašárem Asadem stojí a navzdory bojům a mezinárodním sankcím nakupuje přes internet luxusní zboží v zahraničí. V jednom e-mailu měla dokonce Asadová uvést, že to ona je „skutečnou diktátorkou, on nemá na vybranou“. [celá zpráva]

Asma Asadová (36) je dcerou kardiologa z londýnské čtvrti Acton. S Asadem se seznámila během jeho studií v Británii, když už pracovala jako investiční bankéřka v City. Má s ním tři děti.

Boje v Sýrii trvají od loňského března. Vyžádaly si nejméně 9 000 mrtvých, uvedla nedávno OSN. Ve středu pokračovaly boje o město Homs, uvedla agentura. Opozice a armáda se vzájemně obviňují z porušování podmínek příměří odsouhlaseného minulý týden. Na příměří mají v zemi dohlížet pozorovatelé OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám