Hlavní obsah

Po úderu na Írán přijde jednoměsíční válka, počítají Izraelci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael počítá s tím, že jeho případný úder proti íránským jaderným zařízením spustí konflikt na různých frontách, který potrvá měsíc. V rozhovoru pro deník Maariv to řekl odcházející náměstek ministra obrany Matan Vilnai.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelští vojáci

Článek

„Odhady počítají s válkou na mnoha frontách, která potrvá 30 dní. Možná bude méně obětí, ale možná víc, takový je scénář, na který se na základě doporučení největších odborníků připravujeme,“ prohlásil Vilnai, který ministerstvo vnitra opouští a míří do Číny na post velvyslance. Dodal, že Izrael je „připraven jako nikdy dříve“.

Ministr obrany Ehud Barak dříve prohlásil, že válka by mohla mít na izraelské straně až 500 mrtvých po odvetných raketových útocích.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Zmínkou o mnoha frontách měl Vilnai zřejmě na mysli to, že Izrael po případném útoku proti íránským zařízením počítá také s protiútokem hnutí Hizballáh z Libanonu a palestinských skupin z pásma Gazy.

„Stejně jako občané Japonska musí chápat, že je může postihnout zemětřesení, musí si i Izraelci uvědomit, že každý, kdo tady žije, musí být připraven na rakety útočící proti domácí frontě,“ uvedl Vilnai.

Válka se musí zvažovat opatrně

Svůj názor na to, zda by měl Izrael na Írán udeřit, ovšem odmítl vyslovit. Varoval, že takové rozhodnutí vyžaduje důkladnou rozvahu. „Válka je něco, co je lepší odložit a zvažovat opatrně. Není prostor pro hysterii,“ řekl. Poznamenal také, že Spojené státy jsou nejbližším spojencem Izraele a ten bude „vždy muset své kroky s nimi koordinovat“.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Kudy by Izrael mohl vést úder proti íránským zařízením

Izrael má strach z jaderných ambicí Íránu, stejně jako západní spojenci má obavy z toho, že Íránci vyvíjejí nukleární bombu. Ti to popírají.

Odcházejícího Vilnaie na ministerstvu obrany nahradí bývalý šéf kontrarozvědky Šin Bet Avi Dichter.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám