Hlavní obsah

Palmýra je už bezpečná, tvrdí Sýrie a uspořádala tam koncert

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sýrie se stává bezpečnější. V oblastech pod kontrolou vládních sil ubylo kontrolních stanovišť, v hlavním městě nejsou skoro žádná a většinou se objevují jen na vjezdech a výjezdech z měst. Zlepšující se bezpečnost potvrdil v pátek koncert Národního orchestru z Homsu v Palmýře, který se uskutečnil v rámci mezinárodního veletrhu v Damašku.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Za orchestrem jsou vidět trosky

Článek

Ještě loni byl pohyb po antickém městě omezený a bylo ho možné navštívit jen za světla.

Že však oblast ani teď ještě stále zcela bezpečná není, ukazovalo jen množství pick-upů s kanony, které projížděly silnicí mezi Homsem a Palmýrou. Normálně vídat nebývají.

V amfiteátru, který poničil Islámský stát, se už podařilo vrátit na místo kameny shozené ze zdi za pódiem. Mezi sloupy visely syrské vlajky a portrét prezidenta Bašára Asada. Veškerá suť ale odstraněna nebyla a starosta Homsu i ministr turismu se museli stejně jako zpěváci k mikrofonu dostávat přes zbytek trosek z výbuchu, který měl amfiteátr zničit.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Syrský ministr turismu Muhammad Martini hovoří na zřícených kamenech

Koncert byl samozřejmě oslavou režimu Bašára Asada, publikum mávalo syrskými vlajkami, které někteří dostali, a pár jich mělo i portrét prezidenta. Nenesl se však ve vojenském duchu jako zahájení mezinárodního veletrhu v Damašku o několik dní dříve, nezněly žádné vojenské pochody ani nehrála vojenská kapela.

Orchestr měl naopak na programu hudbu spojující smyčce a dechy se syrskými lidovými nástroji a rockovou rytmikou. Zazněly obecně známé syrské národní písně často opěvující krásy země. Až poslední píseň, při které vtančily na scénu amfiteátru děti v maskáčích, byla věnovaná padlým vojákům.

Samotný orchestr je také symbolem obnovy země, protože jeho polovinu tvořili velmi mladí hráči, kteří navzdory patrné trémě hráli dobře. Výborné byly zejména výkony sólových zpěváků.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V rámci koncertu v Palmýře vystoupil i dívčí pěvecký sbor

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám