Hlavní obsah

Pod hrozbou trestu začal veletrh v Damašku, vystavují i Češi

Novinky, Alex Švamberk
Damašek

Česká republika je jednou z 38 zemí, které se účastní ve středu zahájeného 61. mezinárodního veletrhu v Damašku. Veletrh se koná navzdory sankcím uvaleným na Sýrii.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Český stánek na veletrhu v Damašku

Článek

V úterý se na twitterovém účtu amerického velvyslanectví v Sýrii objevilo opakované varování, že firmy, podnikatelé a obchodní komory, které budou vystavovat na veletrhu v době, kdy armádní jednotky útočí na provincii Idlíb, mohou čelit americkým sankcím.

Samotné varování je jako vše v Sýrii trochu paradoxní, protože v zemi americké velvyslanectví není a americké zájmy tam zastupuje české velvyslanectví.

Veletrh zahájil ve jménu prezidenta Bašára Asada syrský premiér Imad Chamis, který v projevu kladl nejen důraz na potřebu obnovit zemi, ale hlavně ocenil význam armády, která osvobodila většinu Sýrie od vzbouřenců a teroristů: „Naše ozbrojené síly vedou s vírou ve vítězství bitvu za osvobození Idlíbu, který americko-turecká koalice změnila v bezpečný přístav pro teroristy z celého světa.“

Idlíb je poslední provincií, kterou ovládá syrská opozice, a hlavní silou je tam skupina Haját Tahrír aš-Šám napojená na al-Káidu. Nedávno se tam pokusilo Turecko, které má v provincii pozorovací stanice, poslat vojenský konvoj s tanky, ale po náletech byl zastaven.

Jako na vojenské přehlídce

Armáda hrála při zahájení veletrhu velkou roli, na úvod slavnostního večera napochodovali na pódium za víření bubnů příslušníci všech složek syrské armády, takže vše vypadalo spíše jako zahájení vojenské přehlídky. Nakonec se ukázalo, že to byli členové vojenské hudby.

Foto: Profimedia.cz

61. ročník damašského veletrhu

V Damašku samotném téměř není patrné, že je země ve válce, i když na předměstí jsou ještě početné ruiny. Kontrolní stanoviště jsou jen na vjezdech do města a vojáci také střeží vstup do starého města.

Měna však za rok oslabila, vůči dolaru v posledních měsících ztratila asi deset procent. Lidé opatrně připouštějí, že ceny stoupají, třeba kilo papriky zdražilo z 225 syrských liber na 250, většina si však uvědomuje více to, jak dramaticky se zvedly ceny oproti předválečným dobám. Dopady inflace se vláda snaží mírnit udržováním cen základních potravin. Aby snížila dopad sankcí, dovozcům nabízí devizy levněji, dolar za 460 liber, přičemž oficiálně je za 515, čímž ale snižuje devizové rezervy.

Na veletrhu vystavuje přes dvacet českých firem. Jsou mezi nimi Sigma zaměřená na čerpadla a pumpy, TEMS Group, která se zabývá solární energií a zpracováním biomasy a řízením, výrobce armatur MSA, výrobce řídicích systémů Teco, projekční společnosti Chemoprag a Exprom. Nechybí ani výrobce alarmů Jablotron, který vyrábí i zařízení pro monitorování dechu nemluvňat, nebo Pivovar Hubertus. Firmy nabízejí výrobky a zařízení, které nespadají pod sankce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám