Hlavní obsah

Palestinci vypálili z Gazy 30 raket, Izrael odpověděl nálety, hrozí i Sýrii

Jeruzalém/Gaza
Aktualizováno

Z pásma Gazy vypálili Palestinci v pátek a v sobotu ráno 34 raket na území Izraele. Ten v sobotu ráno dopověděl bombardováním osmdesáti cílů v pásmu Gazy, uvedl list Jerusalem Post. Izraelská armáda pak přišla s obviněním, že útok byl nařízen ze Sýrie a Íránu a jeho odpověď nemusí být omezena na pásmo Gazy.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Zásah izraelského protiraketového systému Iron Dome proti palestinským raketám u Aškelonu.

Článek

Raketová palba v noci na sobotu byla „řízena z Damašku a Íránskými revolučními gardami”, uvedl mluvčí ozbrojených sil Ronen Manelis. Důkazy nezveřejnil, ale pohrozil: „Poslali jsme jasné vzkazy všem relevantním stranám. Nikdo není imunní, nikdo v pásmu Gazy ani mimo ně”. Varoval, že armáda je připravena na scénář, kdy rozšíření útoků.

Dodal, že útok je pro Izrael zklamáním poté, co ministr obrany Avigdor Lieberman umožnil Hamásu nakoupit pro pásmo Gazy palivo z Kataru.

Rakety nikoho nezranily

Rakety mířily na jih Izraele na město Sderot a oblast Ša´ar HaNegev. Sirény se rozhoukaly jedenáctkrát. Třináct střel zlikvidoval protiraketový systém Iron Dome, dvě dopadly ještě na území pásma Gazy a osmnáct na území Izraele, ale mimo obydlené oblasti. Žádná raketa nikoho nezranila, ale muselo být ošetřeno sedm lidí, kteří utrpěli zranění, když utíkali do krytů.

K palbě se přihlásila radikální skupina Islámský džihád a zdůvodnila ji tím, že nehodlá nečinně přihlížet zabíjení Palestinců. Noční střety propukly po pátečních palestinských protestech u hranice mezi Izraelem a pásmem Gazy, kde Izraelci zabili pět demonstrantů a přes 200 jich zranili. Hnutí ale v sobotu nabídlo, že přijme okamžitě příměří.

Foto: Ahmed Zakot, Reuters

Výbuch po náletu na město Gaza

Izraelské obranné síly tvrdě odpověděly na palbu a zaútočily na osmdesát cílů v oblasti Rafahu a u námořní základny hnutí Hamás západně od města Gaza. Exploze byly slyšet i v palestinském táboře Chán Júnis.

Mluvčí izraelské armády řekl, že do noční letecké akce bylo nasazeno několik desítek letadel. Mezi zasaženými cíli byly dvě dílny, kde radikálové údajně vyráběli zbraně, a budova používaná bezpečnostními oddíly Hamásu: „Armáda použila sílu proti teroristickým aktivitám. Je určena k obraně obyvatel Izraele a bude pokračovat v činech na jejich obranu.“

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Vybombardovaný dům v Gaze

Náčelník generálního štábu izraelské armády Gadi Eisenkot svolal mimořádnou schůzku bezpečnostních představitelů. Obyvatelům vesnic a měst na jihu bylo doporučeno, aby se neshromažďovali ve velkém počtu venku.

Vojenské křído hnutí Hamás, které pásmo Gazy ovládá, Izraeli pohrozilo. „Jestliže začne kampaň, brigády Kásam jsou připraveny zaútočit na celou okupovanou Palestinu s tisícovkami raket.“ Útokem pohrozil i Islámský džihád: „Jestliže na nás zaútočí sionistický nepřítel, budeme připraveni bitvu. V okupované Palestině není místo, kterých by naše rakety nemohly dosáhnout.“ Zmínil přitom tři typy střel i to, že ve výzbroji jsou ještě další.

Reklama

Výběr článků

Načítám