Hlavní obsah

Palestina si pozvala na kobereček českého diplomata kvůli podpoře Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh

Palestinské ministerstvo zahraničí si předvolalo diplomatické zástupce čtyř evropských států včetně Česka, které minulý týden hlasovaly v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC) proti vytvoření komise, jež má vyšetřit možné zločiny spáchané při nedávných bojích mezi Izraelem a palestinským Hamásem.

Foto: Jaroslav Zbožínek, Právo

Ramalláh

Článek

Dokument byl schválen poměrem 24:9 hlasům při 14 absencích. Ve skupině devíti zemí, které byly proti, byla Česká republika.

Palestinská agentura WAFA informovala, že si v úterý na podnět šéfa palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse náměstkyně ministra zahraničí Amal Džadúová Šakaaová pozvala diplomatické představitele Británie, Rakouska, Česka a Bulharska, ve čtvrtek chce mluvit také se zástupcem Německa. Kromě těchto pěti zemí dokument v radě nepodpořil ještě Kamerun, Marshallovy ostrovy, Malawi a Uruguay, tedy země, jež často hlasují v mezinárodních institucích ve prospěch Izraele. Ve skupině, která se zdržela, byly z Evropy Itálie, Dánsko, Nizozemsko, Polsko a Ukrajina.

Do Pásma Gazy proudí humanitární pomoc

Blízký a Střední východ

UNHRC minulý čtvrtek schválila vytvoření vyšetřovací komise, která se bude zabývat událostmi během 11denních bojů, jež skončily 21. května a které nepřežilo přes 260 lidí, zejména Palestinců z Pásma Gazy.

Česko podle ministerstva zahraničí svůj postoj k navrhované rezoluci Rady OSN i k možnému ustavení komise na zasedání v Ženevě jasně deklarovalo. „O důvodech našeho hlasování jsme rovněž informovali palestinskou stranu v Praze i Ramalláhu. Podobná jednání jsou běžnou součástí diplomatické praxe. Bližší podrobnosti z jednání nebudeme veřejně komentovat,“ uvedl resort.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek podle něj osobně upravil národní vystoupení tak, aby bylo zdůrazněno právo Izraele na sebeobranu.

Zatímco na Izrael létaly rakety, nemocnice v Tel Avivu léčila neteř šéfa Hamásu

Blízký a Střední východ

Palestinský protest se týká také negativního hlasování ve Světové zdravotnické organizaci (WHO), která minulý týden schválila projekt pomoci palestinskému zdravotnictví v podobě dodávky vakcín, léků a zdravotnického vybavení.

Šakaaová diplomatům řekla, že podobné hlasování posiluje kulturu beztrestnosti pro Izrael, podporuje ho v jeho okupačních aktivitách a umožňuje pokračovat ve zločinech apartheidu a pronásledování, což jsou z hlediska mezinárodního práva zločiny proti lidskosti.

Předvolané čtveřici pak náměstkyně předala protestní dopisy s požadavkem vysvětlení, které mají poskytnout ministerstva zahraničí dotyčných zemí.

Bojům v Pásmu Gazy přecházely incidenty, které v Jeruzalémě začaly v dubnu v době postního měsíce ramadánu kvůli izraelským zásahům proti muslimským věřícím a záměrům vystěhovat několik palestinských rodin z východního Jeruzaléma.

Reklama

Výběr článků

Načítám