Hlavní obsah

Do Pásma Gazy proudí humanitární pomoc

Gaza

Do palestinského Pásma Gazy přijely první kamiony s humanitární pomocí. Mnoho z nich patří agenturám OSN a projíždějí hraničním přechodem, který Izrael otevřel. Stále je dodržováno příměří, které začalo po 11denních bojích mezi palestinským Hamásem a Izraelem platit v pátek ráno.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Následky bojů v Pásmu Gazy

Článek

Boje nepřežilo přes 250 lidí, především Palestinců. Asi 100 tisíc jich uprchlo z domovů. Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) nemá až 800 tisíc ze dvou milionů obyvatel Pásma přístup k pitné vodě z vodovodního řadu.

Konvoje nákladních aut s potravinami, palivem, léky a zdravotnickým materiálem proudí do Gazy přechodem Kerem Šalom.

Mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Harrisová řekla, že zdravotnická zařízení v Gaze jsou zahlcena ošetřováním raněných, jichž je přes 1900.

Agentury OSN, mezi nimi ta pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNWRA), poukázaly na to, že je třeba pomoci nejprve lidem, kteří odešli z domovů. Je na to zapotřebí 38 milionů dolarů (794 milionů korun).

Začalo platit příměří mezi Izraelem a Hamásem. Lidé v Gaze slavili v ulicích

Blízký a Střední východ

Podle ministerstva bytové výstavby v Gaze bylo při bombardování poškozeno mnoho obytných domů a 1800 bytů je neobyvatelných. Náměstek ministra Nádží Sarhán řekl, že při bombardování bylo zničeno 2000 bytů a 15 tisíc dalších bylo poničeno částečně. Spadly také čtyři mešity a mnoho policejních stanic. Podle Sarhána je v troskách nebo poškozená většina továren v průmyslové zóně Gazy. Sarhán odhadl celkovou hodnotu škod na 150 milionů dolarů (více než tři miliardy korun).

Odpověď na raketové útoky Hamásu

Boje začaly 10. května po nepokojích v Jeruzalému. Hamás vypálil na Izrael přes 4000 raket, Izraelci odpověděli nálety a ostřelováním. Tvrdí, že se jim podařilo zničit velkou část infrastruktury této radikální organizace včetně stovky kilometrů tunelů.

Izrael bombardoval podzemní tunely Hamásu. Zaútočil i na dům vojenského šéfa

Blízký a Střední východ

O příměří se zasloužily vyjednávači z USA a Egypta, který na místo poslal dvě delegace monitorovat dodržování klidu zbraní. Americký prezident Joe Biden řekl, že chce pomoci při organizaci rekonstrukce Gazy. Jediná možnost pro Izraelce a Palestince je podle něj dvoustátní řešení jejich sporu, tedy vytvoření Palestiny vedle Izraele.

Biden považuje vznik dvou státu za jediné řešení konfliktu na Blízkém východě

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám