Hlavní obsah

Orbánova daň vehnala Maďary do ulic

Budapešť

Protesty proti daňovým změnám vlády premiéra Viktora Orbána (FIDESZ) pokračují v Budapešti už několik dní a začátkem tohoto týdne se poprvé rozšířily i do Szegedu na jihu a Győru na západě země.

Foto: Foto ČTK/AP

Jeden z organizátorů protivládních protestů promlouvá na demonstraci v Budapešti.

Článek

Čtvrt roku po triumfálním volebním vítězství Orbánův kabinet přistoupil k utahování opasků. To je však přesný opak toho, co sliboval v kampani, kdy si kupoval přízeň voličů štědrým rozdáváním veřejných peněz.

Zintenzivnění protestů vyvolal fakt, že prezidentka Katalin Nováková v pondělí příslušný zákon podepsala.

Budíček, Maďarsko! Péter Márki-Zay, neúspěšný opoziční kandidát na premiéra v dubnových volbách

Opoziční hnutí Momentum okamžitě vyzvalo k protestu před sídlem prezidentky na budínském hradním vrchu, avšak policie je tam nepustila.

Maďaři protestují proti daňovým změnám

Ekonomika

Sliby chyby

Stovky demonstrantů přerušily v pondělí dopravu na budapešťském Markétině mostě. Protestující se pak vydali na pochod městem a skandovali hesla „Orbáne, zmiz“ a „Špinavý FIDESZ“. V Szegedu protestující obsadili most v centru města.

„Tahali nás za nos, naslibovali hory doly, ostrůvek klidu uprostřed světových zmatků a teď na to doplatíme hlavně my, drobní podnikatelé,“ řekl László, který se živí rozvozem jídla. „Prezidentka podepsala zákon, který je pro nás nevýhodný, a dobře to věděla. Z toho je vidět, že je stále člověkem blízkým straně FIDESZ premiéra Orbána, i když ve funkci má být nadstranická,“ uvedla kadeřnice Éva.

V Budapešti se opět protestovalo proti vládě

Evropa

Opozice: Vláda lže od rána do večera

Z politických stran vystupují nejaktivnější liberální hnutí Momentum a recesistická Strana dvouocasého psa. „Vláda ohrožuje přežití tisíců drobných podnikatelů. Po dubnových volbách Orbán sliboval mír a stabilitu, ale teď vidíme, že způsobil nejistotu a zbídačení,“ uvedlo Momentum ve svém prohlášení. Péter Márki-Zay, neúspěšný opoziční kandidát na premiéra v dubnových volbách, na protestu v Budapešti řekl, že netrvalo dlouho a život odhalil všechny lži, které Orbán používal před volbami.

Co se mění
Protesty vyvolala úprava paušální daně pro živnostníky a malé podnikatele.
Není-li živnost pro podnikatele hlavní výdělečnou činností, odváděl dosud 25 tisíc forintů (asi 1500 korun) měsíčně.
Od prvního září se na všechny živnostníky vztahuje měsíční daň 50 tisíc forintů (tři tisíce korun).
Paušální daň mohou využívat pouze živnostníci poskytující služby osobám, nikoliv firmám.
Výjimkou budou jen taxikáři.

Orbánovo ohlášení úsporných opatření přirovnal k projevu, který v roce 2006 pronesl tehdejší socialistický premiér Ferenc Gyurcsány a po kterém následovaly masové protesty. Gyurcsány tehdy na nahrávce, která se dostala na veřejnost, před svými spolustraníky prohlásil: „Lhali jsme od rána do večera.“ Márki-Zay uvedl, že tím se Orbán nadobro odhalil. „Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Orbán lže od rána do večera. Budíček, Maďarsko!“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám