Hlavní obsah
Online

Zlikvidovali jsme tři špičky Hamásu, oznámil Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kdy izraelská armáda vkročí do Pásma Gazy? To je otázka, která po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás přichází na přetřes již několik dní. Samotná armáda hlásí, že je připravena, politici nicméně řeší otázku možnosti propuštění rukojmích dřív, než dojde k pozemní operaci.

Izraelské pozemní síly zaútočily na objekty Hamásu v Gaze a stáhly seVideo: Reuters

 
Článek

Napětí se zvyšuje i na severu Izraele na hranicích s Libanonem a Sýrií, z jejichž území též na území židovského států létají rakety. Ve středu večer židovští osadníci napadli palestinskou vesnici na okupovaném Západním břehu Jordánu, informoval deník The Times of Israel.

Mezitím eskalovala roztržka mezi Izraelem a generálním tajemníkem OSN António Guterresem, který kritizoval nejen činy Hamásu, ale i počínání židovského státu. Izrael proto přestal vydávat představitelům OSN víza.

Reportáž byla ukončena

On-line reportáž byla ukončena. Další informace k situaci v Izraeli a Palestině vám přineseme v pátečním zpravodajství.

USA vyšlou na Blízký východ dalších 900 vojáků

Spojené státy vyšlou na Blízký východ až 900 vojáků, kteří budou mít za úkol podpořit ochranu amerického vojenského personálu v regionu, do Izraele USA jednotky neposílají, oznámil dnes mluvčí Pentagonu Pat Ryder.

Někteří už se na místě nacházejí, další dorazí v blízké budoucnosti. Američtí vojáci a jejich partneři v Iráku a Sýrii se za poslední týden stali cílem nejméně 16 raketových nebo dronových útoků ze strany skupin blízkých Íránu, oznámil Pentagon.

S jednotkami podle podle Rydera na Blízký východ míří protiraketové obranné systémy THAAD z Texasu a systémy Patriot a Avenger ze Severní Karolíny a Oklahomy. Všech 900 vojáků se na Blízký východ přemístilo nebo přemisťuje přímo z USA. „Jednotky mají za cíl odradit od útoků na naše síly v regionu a celkově posílit jejich obranyschopnost,“ řekl Ryder.

EU: Právo Izraele na sebeobranu a humanitární pomoc Gaze

Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie dnes na summitu podpořili právo Izraele na sebeobranu a vyzvali k rychlému a bezpečnému přístupu humanitární pomoci k těm, kteří ji potřebují, mimo jiné prostřednictvím humanitárních koridorů a přestávek pro humanitární účely.

Vyplývá to z textu společných závěrů, na kterém se státníci v  Bruselu po několika hodinách jednání shodli. Shodu potvrdila mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela.

Lídři EU podpořili Izrael a vyzvali k humanitárním přestávkám

Izraelci hlásí likvidaci tří vysoce postavených teroristů z Hamásu

Izraelci oznámili, že v Pásmu Gazy při leteckém útoku zabili tři vysoce postavené členy teroristického palestinského hnutí Hamás. Mluvčí izraelské armády Danile Hagari na síti X uvedl, že šlo o příslušníky elitní jednotky Darádž-Tuffá, jež připravovala útok ze 7. října na jih Izraele. Při něm podle izraelských zdrojů zemřelo nejméně 1400 Izraelců.

„S podporou zpravodajské služby Šin Bet armáda zlikvidovala velitele praporu Rifáta Abbáse, jeho zástupce Ibrahíma Džadbu a velitele bojové podpory Tárika Marúfa. Všichni tři se podíleli i na předchozích operacích proti Izraeli a jejich jednotka Darádž-Tuffá je považována za nejvýznamnější brigádu teroristické organizace Hamás,“ uvedl Hagari.

Armáda také oznámila, že při dalším náletu zlikvidovala zástupce velitele zpravodajců Hamásu Šadího Barúda, který se podílel na plánování masakrů ze 7. řjjna.

Irán: Hamás je připraven propustit civilní rukojmí

Palestinské radikální hnutí Hamás je připraveno propustit na svobodu všechna civilní rukojmí zajatá během útoku ze 7. října. Prohlásil to šéf íránské diplomacie Hosejn Amírabdolláhján s tím, že svět ale musí věnovat pozornost také šesti tisícům Palestinců, kteří se nacházejí v izraelských věznicích.

Podle šéfa íránské diplomacie by mezinárodní společenství mělo podpořit jejich osvobození.

Izrael vyzval Rusko, aby vyhostilo delegaci Hamásu

Izrael odsoudil Rusko za přijetí delegace teroristické organizace Hamás v Moskvě. S Kremlem mají zástupci Hamásu jednat o situaci rukojmích v Gaze, Putin se s nimi nesejde.

„Izrael odsuzuje pozvání vysokých představitelů Hamásu do Moskvy, které je aktem podpory terorismu a legitimizuje zvěrstva teroristů z Hamásu,“ uvedl v prohlášení tiskový mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Lioir Haiat a uvedl, že Izrael vyzývá Rusko, aby delegaci Hamásu okamžitě vyhostilo.

Zástupci Hamásu přijeli do Moskvy pouhý den poté, co Rusko vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti odsuzující útoky ze 7. října.

„Ti, kdo hlasovali proti rezoluci, ukázali světu, že tato rada není schopná splnit ani ten nejzákladnější úkol: odsoudit teroristy podobné Islámskému státu a nedokáže potvrdit právo na sebeobranu obětí těchto ohavných činů,“ uvedl již po zamítnutí rezoluce izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan.

V Moskvě jednala delegace Hamásu, Putin ji nepřijal

Jak Hamás utajil plán útoku?

Skupina operativců Hamásu, která plánovala útok na Izrael 7. října, komunikovala prostřednictvím sítě pevných linek zabudovaných v tunelech pod Pásmem Gazy. Podle zpravodajských informací používali tuto komunikaci více než dva roky. Televize CNN se odvolává na dva zdroje obeznámené se situací.

Izraelci odhalili, jak se Hamásu podařilo utajit plány útoku

V New Yorku začalo mimořádné Valné shromáždění OSN o válce Izraele a Palestinců

Projevy izraelského a palestinského velvyslance začalo v New Yorku mimořádné Valné shromáždění OSN, které se věnuje válce mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem.

O slovo se přihlásilo více než 100 řečníků a zasedání by se tak mohlo protáhnout až do pátku.

Při izraelských útocích zemřelo 50 zajatců, tvrdí Hamás

Mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu bez dalších podrobností na sociálních sítích uvedl, že při izraelských útocích zemřelo 50 zajatců. Jeho tvrzení nelze ověřit. Jasné není ani to, zda Hamás mezi zajatce počítá jen civilisty, či civilisty i zajaté vojáky.

„Brigády Kásam (ozbrojené křídlo Hamásu – pozn. red.) odhadují, že počet sionistických vězňů zabitých v Pásmu Gazy v důsledku sionistického bombardování dosáhl přibližně pěti desítek,“ uvedl Abú Ubajdá.

Mezi unesenými jsou i dvě dívky s izraelsko-maďarským občanstvím

Maďarské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek potvrdilo, že teroristické hnutí Hamás při útoku na Izrael zajalo dvě dívky, které mají izraelsko-maďarské občanství. Maďarská média uvádějí, že se jedná o osmiletou Ellu a patnáctiletou Dafnu. Matka obou dívek potvrdila, že byly uneseny z domu jejího bývalého manžela, který bydlel v kibucu na hranicích s pásmem Gazy.

Únos dětí s izraelsko-maďarským občanstvím vysílali teroristé živě na internetu a matka viděla své dcery plačící mezi džihádisty. „Děláme vše, co je v našich silách, abychom dívky vysvobodili, ale z bezpečnostních důvodů nemůžeme uvést další podrobnosti,“ uvedl mluvčí maďarské diplomacie Máté Paczolay. Maďarsko evakuovalo z oblasti přes 400 maďarských občanů.

Devět arabských států společným prohlášením odsoudilo izraelské útoky na civilisty v Gaze

Devět zemí Blízkého východu a severní Afriky s většinou arabské populace ve společném prohlášení odsoudilo „cílené zabíjení civilistů v Pásmu Gazy“ s tím, že „právo na obranu (Izraele, pozn. red.) neznamená právo na porušování mezinárodního práva“. Podle signatářů je nepřijatelné „cílené vysídlování“ obyvatel Pásma Gazy a jejich kolektivní trestání.

Informaci přinesla ve čtvrtek agentura Reuters.

Dokument podepsali ministři zahraničí Bahrajnu, Egypta, Jordánska, Kataru, Kuvajtu, Maroka, Ománu, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů (SAE). Mezi signatáři jsou tedy i země, které v posledních letech buď podepsaly tzv. abrahámovské dohody o normalizaci vztahů s Izraelem (Bahrajn, Maroko a SAE), nebo k tomu směřovaly (Saúdská Arábie).

Přímé náklady Izraele na válku s Hamásem se blíží šesti miliardám denně

Miliardu šekelů (5,74 mld. Kč) denně činí přímé náklady Izraele na válku s Hamásem. Řekl to podle agentury Reuters izraelský ministr financí Becal'el Smotrič s tím, že za těchto okolností státní rozpočet „už není relevantní a musí se přepracovat“.

Smotrič přiznal, že zatím nemá k dispozici posouzení nepřímých nákladů na válku, a připomněl, že izraelská ekonomika, která loni vykazovala více než šestiprocentní růst, je oslabena mobilizací statisíců záložníků.

Agentura S&P Global's s ohledem na válku s palestinským teroristickým hnutím Hamás podle Reuters snížila výhled pro židovský stát ze známky „stabilní“ na „negativní“.

UNICEF: Vysoký počet usmrcených dětí v Gaze je skvrnou na našem svědomí

Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) odsoudil jako „šokující“ vysoký počet dětských obětí v Pásmu Gazy. Palestinské úřady ve čtvrtek uvedly, že od začátku konfliktu přišlo o život důsledkem izraelských náletů již 2913 dětí (číslo však není možné nezávisle ověřit).

„Situace v Pásmu Gazy je skvrnou na našem kolektivním svědomí. (…) Počet mrtvých a raněných dětí je šokující,“ řekla Adele Khorová, regionální ředitelka UNICEF pro Blízký východ a severní Afriku. Podle Khorové je též velmi pravděpodobné, že bez přísunu humanitární pomoci bude tento počet každým dnem narůstat.

Erdogan obvinil Západ: Když teče krev muslimů, ignorujete to

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přidal ve čtvrtek z prezidentského paláce v Ankaře další tvrdá slova na margo probíhajícího konfliktu v Izraeli a Pásmu Gazy. „Kde je Všeobecná deklarace lidských práv? (…) Jako by se to teď Západu nehodilo. Proč? Protože krev, která je teď prolévána, je muslimská,“ řekl prezident.

Autoritářský politik dále obvinil západní země z „bezpodmínečné podpory Izraele“ a nazval izraelské letecké útoky na Pásmo Gazy „barbarstvím“.

Již ve středu Erdogan označil hnutí Hamás, které Evropská unie a USA považují za teroristy, za „bojovníky za svobodu Palestiny“ a oznámil, že ruší svoji plánovanou cestu do Izraele.

Rakety Hamásu mířily na Tel Aviv a okolí, poškozena byla jedna budova

Na centrální část Izraele včetně metropole Tel Avivu ve čtvrtek po obědě mířila salva raket vypálených z Pásma Gazy. Podle listu The Times of Israel se většinu podařilo zneškodnit, nicméně jedna raketa (nebo její část) zasáhla obytný dům ve městě Petach Tikva východně od Tel Avivu. Zda jsou na místě mrtví či ranění, není dosud jasné.

List The Guardian informuje, že po poledni se rozezněly sirény v mnoha oblastech Izraele. K útokům se přihlásilo teroristické hnutí Hamás.

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám