Hlavní obsah
Online

Izrael: Hizballáh chce válku? Ať se nejdřív podívá na fotky Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hizballáh v noci na čtvrtek zaútočil na izraelskou pohraniční vesnici Kfar Roš ha-Nikra. Izraelské obranné síly (IDF) v reakci na to ostřelovaly pozorovací stanoviště v jižním Libanonu, ze kterého podle deníku Ha'arec letěly rakety Hizballáhu. Ve středu navštívil Izrael americký prezident Joe Biden, jenž uvedl, že za výbuch v nemocnici v Gaze může ten „druhý tým“, čímž naznačil, že za ním nestojí Izrael, jak palestinské úřady tvrdily, ale nevybuchlá raketa Islámského džihádu.

Živě: Záběry na Gazu z jižního IzraeleVideo: AP

 
Článek

Izrael navíc zveřejnil nahrávku zachycující konverzaci dvou bojovníků teroristického hnutí Hamás, ze které je patrné, že skutečně mělo jít o raketu Palestinského islámského džihádu, která původně směřovala na Izrael, ale selhala a podle zveřejněných záběrů dopadla na parkoviště vedle nemocnice.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že si výbuch vyžádal nejméně 500 obětí. Později počet mrtvých ale korigovalo na 471. Šéf civilní obrany v Gaze posléze uvedl, že obětí je nejméně 300. Z nezávislých zdrojů tedy nelze ověřit, kolik obětí si výbuch v nemocnici skutečně vyžádal.

Válka v Izraeli trvá od soboty 7. října, kdy teroristické hnutí Hamás zahájilo překvapivý útok na Izrael, při němž jeho ozbrojenci vraždili civilisty a unesli nejméně 200 lidí.

Podle izraelských představitelů bylo v Izraeli od začátku války zabito přibližně 1400 lidí. Palestinské úřady zase uvedly, že odvetné akce izraelské armády si vyžádaly již téměř 3500 mrtvých. Novinky sledují vývoj situace v on-line reportáži.

ON-LINE reportáž končí

On-line reportáž z dění v Izraeli a v Pásmu Gazy pro dnešek končí. Průběh konfliktu budou Novinky.cz v on-line reportáži sledovat opět zítra.

Riziko rozšíření konfliktu

Riziko regionálního rozšíření války mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás je „reálné“, dialog mezi Izraelem a jeho sousedy proto musí pokračovat. Podle agentury Reuters to dnes prohlásila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v americkém konzervativním výzkumném ústavu Hudson Institute.

„Viděli jsme, jak se arabské ulice v celém regionu naplnily hněvem.Takže riziko regionálního rozšíření je reálné,“ řekla von der Leyenová.

Západní představitele opakovaně varovali Írán a libanonské šíitské hnutí Hizballáh před zapojením se do konfliktu. „Írán, patron Hamásu, chce pouze přilévat olej do ohně chaosu. Rusko, válečný zákazník Íránu, vše pozorně sleduje. Rusko a Hamás jsou si podobné,“ dodala šéfka Evropské komise.

Američané sestřelili drony

Americká vojenská loď v severním Rudém moři sestřelila tři střely a několik dronů, které mohly mířit na Izrael, píše agentura Reuters s odvoláním na Pentagon. „Nemůžeme s jistotou říci, na co byly tyto rakety a drony zacíleny, ale byly odpáleny z Jemenu a směřovaly na sever podél Rudého moře, potenciálně na cíle v Izraeli,“ řekl novinářům mluvčí Pentagonu Patrick Ryder. Střely podle něj sestřelil torpédoborec USS Carney a při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Brzy uvidíte Gazu zevnitř, slíbil izraelské pěchotě ministr obrany

Izraelský ministr obrany Jo'av Galant ve čtvrtek slíbil pěchotě shromážděné u hranic Pásma Gazy, že brzy uvidí obléhané palestinské území zevnitř. Podle agentury Reuters tak naznačil, že by se mohla blížit izraelská pozemní operace v pásmu, která se během návštěv špiček světové politické scény v Izraeli neočekávala.

„Nyní vidíte Gazu zdálky, brzy ji uvidíte zevnitř. Rozkaz přijde,“ řekl Galant shromážděným vojákům s tím, že bitva bude dlouhá a tvrdá.

Pozemní operace izraelské armády v Pásmu Gazy se neočekávala během návštěv západních představitelů, které odstartoval český ministr zahraničí Jan Lipavský, jenž přijel do Jeruzaléma jako první.

Už brzy uvidíte Gazu zevnitř, slíbil vojákům izraelský ministr obrany

Mezi rukojmími Hamásu má být 30 dětí

Podle nejnovějších informací, které ve čtvrtek večer zveřejnila izraelská armáda, má teroristická organizace Hamás s vysokou pravděpodobností držet 203 rukojmích, z toho 30 dětí a mladistvých a 10 až 20 seniorů. Dalších 100 až 200 lidí je pohřešováno.

Čísla se ještě mohou měnit. Vojáci, kteří v těchto dnech podnikají příležitostné výpady do Pásma Gazy, nacházejí v hraničních oblastech stále nová těla. Většina jich patří teroristům, některá z nich patří ale obětem jejich řádění, informoval Times of Israel.

USA, Británie a Německo vyzvaly své občany, aby opustili Libanon

K opuštění Libanonu vyzvaly své občany Spojené státy, Británie a Německo kvůli situaci na jihu země, kde se vzájemně ostřelují Izrael a hnutí Hizballáh.

Izrael pak vyzval své občany, aby opustili Turecko. Velvyslanectví židovského státu v Ankaře už podle listu Hürriyet zajistilo dva evakuační lety. Důvodem jsou nepřátelské projevy Turků vůči Izraelcům kvůli situaci v Pásmu Gazy.

Španělské předsednictví EU aktivovalo kvůli Blízkému východu krizový unijní mechanismus

Španělské předsednictví Evropské unie kvůli situaci na Blízkém východě v plném rozsahu aktivovalo unijní krizový mechanismus. Rada Evropské unie to oznámila v tiskové zprávě. Mechanismus se zkratkou IPCR propojuje unijní instituce, vlády členských zemí a další aktéry a umožňuje lepší výměnu informací a urychlenou koordinaci politické reakce.

IPCR vznikl v roce 2013 a byl aktivován v souvislosti s významnými krizemi, například kvůli ruskému útoku na Ukrajinu, pandemii covidu-19 či migrační krizi v roce 2015.

Mechanismus mimo jiné připravuje návrhy společného unijního postupu v oblasti, pro kterou byl uveden v činnost.

Přechod do Gazy se otevře v pátek, zní z Egypta

Hraniční přechod Rafáh mezi Egyptem a Pásmem Gazy se otevře v pátek, oznámila podle agentury AFP egyptská státní televize. Hamás mezitím ve čtvrtek potvrdil, že z Egypta do Gazy zatím žádná humanitární pomoc nedorazila.

Foto: Stringer, Reuters

Kamiony s humanitární pomocí na přechodu Rafáh

Více než 2,3 milionu obyvatel Pásma Gazy záviselo na mezinárodní pomoci už před vypuknutím nynějších bojů s Izraelem, do palestinské enklávy každý den proudilo zhruba 100 kamionů pomoci, podotkla stanice Al-Džazíra. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí ve středu souhlasil s tím, aby do země projelo 20 kamionů.

Mark Regev, poradce izraelského premiéra Benjamina Netajahua, řekl stanici CNN, že Izrael s dopravením pomoci do Gazy „v principu“ souhlasil. „Ale nechceme, aby Hamás kradl pomoc určenou civilistům. To je skutečný problém,“ dodal.

Hamás se hlásí i k úderům z Libanonu

Teroristická skupina Hamás ovládající Pásmo Gazy se přihlásila k odpovědnosti i za odpálení některých raket z území Libanonu směrem na severní Izrael.

Hamás v prohlášení uvedl, že jeho libanonská odnož dříve vypálila zhruba 30 raket na izraelská města Naharija a Šlomi, upozornil web The Times of Israel.

Většina protiizraelských útoků z libanonského území je připisována tamní šíitské skupině Hizballáh.

EU vysílá další letadlo s pomocí pro obyvatele Gazy

V Egyptě by mělo ve čtvrtek odpoledne přistát druhé letadlo humanitární pomoci z EU pro obyvatele Pásma Gazy, oznámila Evropské komise. Spolu se středečním letem jde o 54 tun humanitární pomoci včetně zdravotnických a hygienických prostředků, potravin, vody a provizorních přístřeší.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí ve středu zatím souhlasil s tím, že přes hraniční přechod Rafáh projede do Pásma Gazy 20 kamionů s humanitární pomocí.

Velitel blízkovýchodních sil USA jednal v Egyptě o Gaze

Do Egypta na neohlášenou návštěvu přicestoval velitel amerických ozbrojených sil na Blízkém východě Michael Kurilla a setkal se s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím. Jejich jednání se soustředilo hlavně na současný válečný konflikt mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás a na to, jakým způsobem dostat humanitární pomoc do Pásma Gazy.

Generál Kurilla, velitel ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM), se v Káhiře setkal také s egyptským ministrem obrany Muhammadem Zakim.

Egyptská část Sinajského poloostrova sousedí na severovýchodě s Pásmem Gazy a tamní hraniční přechod Rafáh je jedinou cestou, kudy lze do této izolované enklávy dopravit pomoc mimo území Izraele.

Ve čtvrtek čekalo v blízkosti přechodu na egyptské straně přes 100 kamionů. Podle egyptských bezpečnostních zdrojů se však nepředpokládá, že by mohly překročit hranici do Gazy dříve než v pátek. Další pomoc je zadržována v egyptském pobřežním městě Aríš, vzdáleném asi 45 kilometrů od Rafáhu.

Většina z 2,3 milionu obyvatel Gazy byla závislá na humanitární pomoci ještě před vypuknutím současného konfliktu. Podle OSN dováželo do enklávy pomoc asi 100 nákladních aut denně.

Fiala: Česku žádné nebezpečí nehrozí

ČR žádné bezprostřední nebezpečí v souvislosti s děním v Izraeli nehrozí, nezvýšilo se riziko teroristického útoku, uvedl premiér Petr Fiala po bezpečnostní radě.

Od našeho zpravodaje v Izraeli

Reportér Novinek.cz Ján Husár natáčel ve čtvrtek v Negevské poušti, kde se zhruba 30 kilometrů od hranic s Pásmem Gazy nachází základna izraelské armády. Momentálně tam probíhá výcvik rezervistů a průzkumníků, kteří budou zřejmě vysláni v příštích dnech do Gazy. Rezervisty jsou doplňovány pěchotní jednotky, které budou pravděpodobně využity jako týlové jednotky při nadcházející operaci.

Výcvik izraelských rezervistů v Negevské poušti Video: Ján Husár, Novinky

Izrael: Hizballáh chce válku? Ať se podívá na Gazu

Izraelský ministr obrany Jo’av Galant pohrozil v Libanonu operujícímu šíitskému hnutí Hizballáh, které už dříve hlásilo připravenost zapojit se do války proti židovskému státu. „Jsme ve střehu, a pokud chce Hizballáh rozpoutat válku, měl by se nejprve podívat na fotografie města Gaza,“ vzkázal podle webu Jerusalem Post.

Galant to řekl u příležitosti setkání s vojáky poblíž hranic Pásma Gazy. „V první řadě se zaměřujeme na porážku Hamásu,“ řekl izraelský ministr obrany a dodal, že armáda se musí připravit na dlouhodobý konflikt s nepřáteli Izraele. „Nemluvíme o krátké vojenské kampani. Bude dlouhá,“ dodal.

Zatímco Izrael nyní podniká masivní vzdušné údery na Pásmo Gazy, odkud ozbrojenci Hamásu podnikli 7. října sérii teroristických útoků, na severní hranici s Libanonem se izraelská armáda dostává si bojovníky Hizballáhu do opakovaných menších přestřelek.

Válka mezi Izraelem a Hizballáhem vypukla naposledy v roce 2006. Skončila příměřím, které obě strany vykládaly jako své vítězství.

Foto: Mohammed Fayq Abu Mostafa, Reuters

Zničené domy v Gaze

Europarlament odsoudil Hamás a vyzval k propuštění rukojmí

Europoslanci dnes schválili usnesení odsuzující útoky palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael a uznali právo Izraele na sebeobranu. Zároveň se shodli, že je potřeba posílit humanitární pomoc Pásmu Gazy, kde se nacházejí přes dva miliony Palestinců. Podle europoslanců je ovšem nutné zajistit, aby unijní podporu nezneužíval Hamás.

I přes odlišné názory, zejména pokud jde o podporu pro Pásmo Gazy, které čelí odvetným izraelským úderům, usnesení dnes europoslanci schválili 500 hlasy. Proti jich 21 bylo a 24 poslanců se zdrželo hlasování.

Europoslanci v dokumentu důrazně odsuzují brutální útoky, vyjadřují podporu Izraeli a jeho obyvatelům a zdůrazňují, že „teroristickou organizaci Hamás je třeba zlikvidovat“. Vyzvali také k okamžitému propuštění všech izraelských rukojmí. Obavy vyjádřili i nad „prudce se zhoršující humanitární situací“ v Pásmu Gazy.

V souladu se středečním proslovem šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella a předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové europoslanci požadují, aby veškeré odvetné kroky Izraele byly plně v souladu s mezinárodním humanitárním právem. Vyzvali také k humanitárnímu klidu zbraní.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám