Hlavní obsah

Od íránské ropy se odstřihne i Jižní Korea

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea oznámila, že od neděle přestane kupovat ropu z Íránu. Přidá se tak k zemím Evropské unie, které vyhlásily embargo na dovoz íránské ropy už před časem. V plném rozsahu začne platit 1. července. Uvedla to v úterý stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Íránský tanker v Kaspickém moři

Článek

"Evropská unie zakáže také poskytování pojištění v souvislosti s dovozem íránské ropy. Kvůli tomu nemůžeme získat u evropských pojišťoven krytí," řekl stanici mluvčí jihokorejského ministerstva pro ekonomiku. Dodal, že Soul tak není schopen nadále dovážet ropu z Íránu.

Většina pojišťoven pro lodní dopravce sídlí v Evropské unii. Agentura Reuters v té souvislosti upozornila, že některé asijské země v čele s Indií a Čínou se už kvůli tomu obrátily na Írán, aby dovoz a pojištění zajistil. Jisté garance pro dodávky ropy z Íránu podle Reuters nabídlo Japonsko.

Ropa je pro Írán hlavním zdrojem příjmů. Embargo EU a USA ho má donutit k zastavení či výrazným ústupkům v rámci jeho jaderného programu.

Jižní Korea je první významnou asijskou ekonomikou, která íránskou ropu přestane zcela odebírat.

Reklama

Související články

Írán akceptuje platby za ropu v jüanech

Írán začal přijímat za ropu platby v čínských jüanech. Uvedl to v úterý list Financial Times s odvoláním na představitele čínského průmyslu v Pekingu a banky...

Výběr článků

Načítám