Hlavní obsah

Obětí tureckého zemětřesení je už přes 15 tisíc

Ničivé zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, si podle poslední bilance vyžádalo přes 15 tisíc obětí, napsala agentura AFP. V samotném Turecku při něm zemřelo 12 391 lidí, uvedl v noci na dnešek turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD). Zraněných jsou desetitisíce, tisíce domů se zřítily a mnoha dalším to hrozí.

Foto: Reuters

Totální apokalypsa: Záběry z dronů ukazují katastrofickou zkázu v Turecku v celé své hrůze

Článek

Agentura DPA podotýká, že počet potvrzených obětí se v Turecku během několika hodin zvýšil asi o 3000. Zraněných je v této zemi více než 62 tisíc, asi 8000 lidí se doposud podařilo zachránit z trosek. Zemětřesení postihlo více než 13 milionů lidí. Na syrské straně je podle posledních dostupných údajů 2700 mrtvých a přes 4600 zraněných.

V zasažených oblastech pracují kromě tureckých záchranářů týmy z desítek zemí světa, včetně hasičů z Česka. Pod troskami pátrají po zavalených lidech, nicméně s přibývajícím časem od zemětřesení se naděje na záchranu živých zmenšuje. V Sýrii pomoc komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Katastrofa zasáhla jak oblasti ovládané vládou v Damašku, tak regiony pod kontrolou povstaleckých skupin. Na severozápadě Sýrii byly už před touto katastrofou miliony lidí závislých na humanitární pomoci.

„Region, který už roky sužují krize, čelí další krizi s nepředstavitelnými ztrátami a škodami,“ citovala agentura DPA Corinne Fleischerovou, regionální ředitelku Světového potravinového programu (WFP) pro Blízký východ, severní Afriku a východní Evropu.

Záchranáři vytáhli ze sutin tříletého chlapce. Dali mu pít z víčka lahve

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám