Hlavní obsah

Obětí po bombardování nemocnice je 22. Pacienti hořeli v postelích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kunduz
Aktualizováno

Lékaři bez hranic (MSF) odmítli tvrzení, že jejich nemocnice v afghánském Kunduzu se stala terčem náletu, protože z ní stříleli bojovníci Tálibánu. To alespoň tvrdí afghánští představitelé. Počet obětí sobotního bombardování vzrostl na 22. Zemřelo 12 zdravotníků a 10 pacientů. Svědci popsali, jak lidé na jednotce intenzivní péče hořeli.

Foto: Handout, Reuters

Nemocnice Lékařů bez hranic v Kunduzu

Článek

"Slovy tu hrůzu nelze vyjádřit. Na jednotce intenzivní péče hořelo šest pacientů přímo v postelích," popsal vedoucí týmu ošetřovatelů v kunduzské nemocnici Lajos Zoltán Jecs. "Na operačním stole ležel uprostřed všech trosek mrtvý pacient," uvedl také. "Sledovali jsme, jak naši kolegové umírají," řekl.

Jeden z lékařů ihned potřeboval operaci, ale zemřel přímo na stole v kanceláři. "Dělali jsme, co jsme mohli, ale nestačilo to," dodal Jecs. Někteří jeho kolegové byli po bombardování příliš šokovaní a pouze plakali. "Není lehké vidět dospělé muže, vlastní přátele, jak nemohou zastavit pláč," řekl maďarský zdravotník.

Organizace žádá, aby se nálet vyšetřil. Podle všeho jej vedli Američané, kteří uvedli, že ve stejnou dobu, kdy byla zasažena nemocnice, podnikli v Kunduzu nálet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán si z bombardované nemocnice udělal živý štít, tvrdí afghánské úřadyVideo: Reuters

Afghánští představitelé v neděli řekli, že v nemocnici stříleli bojovníci Tálibánu, to ale Lékaři bez hranic odmítli.

"Vzhledem k vážnému podezření, že byl spáchán válečný zločin, žádají Lékaři bez hranic, aby bylo úplné a transparentní vyšetřování události vedeno nezávislým mezinárodním orgánem. Spoléhat pouze na vyšetřování vedené jednou ze stran konfliktu by bylo zcela nedostatečné... Odsuzujeme tento útok, který představuje vážné porušení mezinárodního humanitárního práva," uvedl v neděli generální ředitel MSF Christopher Stokes.

Nemocnice nyní nefunguje a lékaři bez hranic oznámili, že z města odcházejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám