Hlavní obsah

Nový politickým vůdcem palestinského Hamásu je Haníja vládnoucí v pásmu Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza

Palestinské hnutí Hamás, které od roku 2007 ovládá Pásmo Gazy, si v sobotu zvolilo za svého nového politického vůdce Ismáíla Haníju, který stál v čele vlády hnutí v pásmu. Vystřídá na nejvyšším postu hnutí Chálida Mišala, který se po dvou povolených mandátech už o znovuzvolení ucházet nemohl. Členové šúry (rady) Hamásu z Pásma Gazy, Západního břehu Jordánu a z diaspory hlasovali na videokonferenci.

Foto: Adel Hana, ČTK/AP

Ismaíl Haníja na archivním snímku z roku 2014

Článek

Haníjovo zvolení potvrdil podle agentury AFP i mluvčí Hamasu v katarské metropoli Dauhá, kde Mišal žije v exilu. Haníja na rozdíl od svého předchůdce bude řídit hnutí z Pásma Gazy, kde pobývá. Jako šéf Hamasu bude stát v čele 15členného nejvyššího výboru, který přijímá rozhodnutí v poslední instanci.

Haníja byl v roce 2006 zvolen palestinským premiérem, předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás jej odvolal o rok později, když se rozhořel střet mezi jeho hnutím Fatah a Hamásem. V Pásmu Gazy ale dál působil jako premiér. Hamás vedl od roku 2007, kdy ovládl Pásmo Gazy na úkor Fatahu, s Izraelem tři ozbrojené konflikty. Při nich raketami ostřeloval izraelské území.

Už loni na podzim se objevily spekulace, že by mohl vystřídat exilového vůdce hnutí Chálida Mišála, kterého se kdysi Izrael pokusil zavraždit.

Zpráva o změně v čele Hamásu přichází jen pár dnů poté, co hnutí poprvé ve své historii oznámilo, že je připraveno uznat hranice pro palestinský stát z roku 1967. Fakticky tím podle analytiků dalo najevo, že už neusiluje o zničení židovského státu, i když jeho existenci dál uznávat nehodlá. [celá zpráva]

Nové teze organizace představil 1. května v Dauhá právě Mišal. Podle něj bude Hamás pokračovat v boji pouze proti „sionistické okupaci”. Izrael ale o novému programu vyjádřil pochybnosti.

Hamás zmíněnou změnou podle agentury Reuters zřejmě usiluje o zlepšení vztahů s arabskými státy v Perském zálivu a s Egyptem. Velká část Západu považuje Hamás kvůli jeho nepřátelskému zaměření vůči Izraeli za teroristickou organizaci a podle expertů se hnutí pozměněním svého programu snaží vrátit do hry při mezinárodních jednáních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám