Hlavní obsah

Nová chlouba tureckého námořnictva. Do provozu uvedlo letadlovou loď TCG Anadolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko v pondělí uvedlo do provozu dlouho očekávanou válečnou loď TCG Anadolu, která se má stát vlajkovým plavidlem země. Jedná se o první lehkou letadlovou loď na světě, jejíž letka je tvořena převážně z bezpilotních letounů.

Turecko uvádí do provozu první letadlovou loď pro bezpilotní letouny na světě. (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

„TCG Anadolu je první válečnou lodí na světě, kde mohou přistávat i vzlétat bezpilotní bojové drony,“ pochlubil se turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

„Staneme se zemí, která jako jedna z prvních zavádí technologie, systémy a řešení, které mění pravidla hry,“ dodal.

TCG Anadolu je první tureckou výsadkovou vrtulníkovou lodí typu LHD vhodnou pro obojživelné vyloďovací operace. Inspirací se pro ni stala španělská vlajková loď Juan Carlos I, ze které ale mohou startovat i letadla s kolmým startem Harrier.

Turecko začalo prodávat svá první osobní auta, první „sen národa“ dostal Erdogan

AutoMoto

Turecká loď má maximální rychlost 21 uzlů, je dlouhá 231 metrů, široká 32 metrů, její výtlak dosahuje až 27,5 tisíce tun, což z ní dělá největší loď tureckého námořnictva.

Loď je vybavena hangárem, který pojme až 30 dronů či 19 vrtulníků. Na samotnou palubu se pak vejde dalších 11 vylepšených bezpilotních letounů Bayraktar TB-3 a proudových Kizilelma nebo 10 vrtulníků.

Může přepravovat také 94 vozidel, včetně 13 tanků a 27 obojživelných obrněných vozidel. Jednotku o velikosti praporu může bez podpory dalších plavidel dopravit kamkoli v rámci Černého a Středozemního moře.

Foto: Reuters

Turecko uvádí do provozu první letadlovou loď s bezpilotními letouny na světě.

Loď může sloužit i jako velitelská pro výsadkové operace NATO, zdůraznil Can Kasapoglu z washingtonského Hudsonova Insitutu. Lze ji však využít i při katastrofách, kdy může dopravit potřebnou pomoc.

Výroba lodi započala už v roce 2015. Na vodu byla spuštěna o čtyři roky později. Do provozu měla být uvedena už v roce 2021, kvůli koronaviru byl ale termín posunut. „Loď má schopnost provádět vojenské operace v každém koutu světa,“ pochlubil se Erdogan.

Turecký prezident neopomněl zmínit, že 70 procent použitých součástek k výstavbě lodi bylo vyrobeno v Turecku. Slíbil také, že vláda bude chtít nadále pokračovat v transformaci obranného průmyslu využitím domácích technologií.

Turecko už vyrábí sesterské plavidlo.

Bayraktar testuje nový proudový dron

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:
Loď TCG Anadolu

Výběr článků

Načítám