Hlavní obsah

Německé letouny začaly shazovat pomoc nad Gazou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posádka první lodi s humanitárními zásobami, jež plula novým námořním koridorem z Kypru do Pásma Gazy, dokončila vykládání. Podle charitativní organizace World Central Kitchen (WCK), která cestu zorganizovala, jde o 200 tun potravin. Vyplutí druhé lodi s 500 tunami zásob, především cukru, mouky, těstovin a mléka, se očekává během soboty. Se shazováním zásob z letadel v sobotu mezitím začalo německé letectvo, informovala agentura DPA.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Loď s 200 tunami jídla připlouvá k molu v Gaze

Článek

Humanitární operaci německého letectva dal zelenou ministr obrany Boris Pistorius už ve středu. Bundeswehr k tomuto účelu poskytl dva transportní letouny C-130 Hercules. Každý z nich dokáže přepravit až 18 tun nákladu, uvádí bundeswehr na svém webu společně s dalšími technickými podrobnostmi operace. Pomoc z letounů nad Gazou již shazují Jordánsko, Francie, USA nebo Egypt.

Gaza nemá funkční přístav, ve kterém by mohly kotvit těžké lodě, a tak posádka první lodi, která proplula humanitárním koridorem, využila provizorní molo a menší čluny, jimiž zásoby dopravila na břeh. Podle Josého Andrése, španělského šéfkuchaře a zakladatele WCK, šlo o ekvivalent zásob převezených 12 kamiony.

„Byla to zkouška, při níž jsme zjistili, že jsme schopni dovážet tisíc tun týdně. S dalšími zkušenostmi se zdokonalíme,“ uvedl Andrés na síti X.

Kypr je od Gazy po moři vzdálený asi 370 kilometrů. Na iniciativě se kromě Kypru podílela především Evropská unie, Spojené státy a Spojené arabské emiráty, které první zásilku z větší části financovaly. Stanice Al-Džazíra v sobotu informovala, že k projektu se hodlá připojit také Japonsko. Stanice se odvolává na prohlášení ministryně zahraničí Jóko Kamikawaové v japonských médiích.

O humanitárním námořním koridoru z Kypru se začalo jednat v listopadu, Izrael tuto možnost v zásadě schválil v prosinci, ale teprve nyní se plán začal realizovat. Přispěla k tomu americká vláda, která zesílila tlak na izraelské vedení kvůli zhoršující se humanitární krizi v Pásmu Gazy, kde podle místních úřadů zemřelo už nejméně 20 dětí kvůli podvýživě.

Příčinou humanitární krize v Pásmu Gazy je k dnešku 162. dnem pokračující válka mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás.

Izrael chce přesunout civilisty z Rafáhu do humanitárních zón ve středu Gazy

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám