Hlavní obsah

Mrtví po izraelském náletu na Rafáh. Izrael oznámil zabití dvou teroristů z Hamásu

Izraelský odvetný útok na Rafáh po nedělním ostřelování Tel Avivu raketami si podle palestinských úřadů vyžádal 35 obětí. Shořel tábor vnitřně vysídlených. Izraelské obranné síly oznámily (IDF), že se při náletu podařilo zabít dva vysoké velitele Hamásu odpovědné za útoky na Západním břehu Jordánu. Okolnosti útoku prověří.

Foto: Reuters, Reuters

Požár v Rafáhu po izraelském náletu

Článek

Izraelská armáda oznámila, že při náletu „eliminovala“ dva vysoké představitele Hamásu Jásina Rabiu a Chálida Nadždžára. Stát se to mělo při dvou „přesných útocích na severozápadě Rafáhu“ ve čtvrti Tal Sultán.

„Útok za použití přesné munice byl podniknut proti teroristům, kteří byli cílem podle mezinárodního práva na základě zpravodajských zjištění naznačujících, že oblast používají teroristé z Hamásu,“ uvedly IDF.

Rabia „řídil všechny vojenské operace na velitelství pro Západní břeh a byl zapojen do převodu finančních prostředků a teroristických akcí a řídil útoky operativců Hamásu,“ dodaly IDF podle listu The Times of Israel.

Hamás podnikl masivní raketový útok na Izrael

Blízký a Střední východ

Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, které kontroluje Hamás, uvedlo, že při izraelském útoku bylo zabito 35 lidí a desítky dalších byly zraněny, uvedly list The Guardian a stanice BBC.

Mluvčí palestinského Červeného kříže uvedl, že počet obětí zřejmě ještě stoupne, protože záchranné operace ve čtvrti Tal Sultán, jež je vzdálená dva kilometry od centra Rafáhu, ještě pokračují. „Aktuálně zůstává v desítkách stanů zničených bombardováním a pod hořícími troskami značný počet lidí,“ uvedl a dodal, že polní nemocnice v Rafáhu i další nemocnice v oblasti přijaly velký počet zraněných.

Shořel stanový tábor lidí bez domova

Podle svědka citovaného agenturou Reuters byla celá čtvrť zničena „Náhle jsme slyšeli zvuk střely. Utíkali jsme a zjistili, že ulice je plná kouře. Nic jsme neviděli,“ řekl téže agentuře jiný svědek. Když vešel do domu, nikoho tam nenašel, ale pak objevil „dívku a mladého muže, kteří byli rozsekáni na kusy“.

Vysoký představitel Hamásu Sami abú Zuhri označil útok v Rafáhu za masakr a obvinil z něj i Spojené státy s tím, že dodávají Izraeli zbraně a peníze.

Zdůraznil, že útok mířil na místo, které bylo označeno jako humanitární oblast a „občané byli nuceni se do ní evakuovat“.

Vedeme spravedlivou válku v souladu s právem, reaguje Izrael na soudní dvůr v Haagu

Zahraniční

Izraelská armáda ke zprávám, že se požár rozšířil do tábora pro Palestince bez domova a způsobil oběti mezi civilisty, uvedla, že o nich ví. Dodala, že se incident vyšetřuje.

Noční nálet následoval poté, co hnutí Hamás z Pásma Gazy vypálilo v neděli osm raket na Tel Aviv. Většina jich byla sestřelena, ale dvě ženy utrpěly lehčí zranění a několik letů z Ben Gurionova letiště bylo zrušeno.

Benny Ganc z izraelského válečného kabinetu řekl po útoku, že „palba z Rafáhu je důkazem, že IDF musí jednat, kdekoli je přítomen Hamás“.

Izrael od ledna útokům nečelil, uvedla média. Vzniká tedy otázka, odkud získal rakety vypálené na Tel Aviv, jestli nebyly propašovány právě tunely pod Rafáhem.

Izraelská armáda: Tělo Shani bylo v tunelu pod budovou UNRWA

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám