Hlavní obsah

Izraelská armáda: Tělo Shani bylo v tunelu pod budovou UNRWA

Izraelská armáda objevila tělo zavražděné Shani Loukové, která se stala jedním ze symbolů brutality teroristů z Hamásu, v tunelu v uprchlickém táboře Džabálijá v Pásmu Gazy. Vchod do něj byl v budově, kterou postavil Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) z finančních prostředků EU, uvedl ve čtvrtek portál Israel National News.

Izraelský voják ukazuje vchod do tunelu a šachtu, kde byla nalezena těla čtyř izraelských rukojmích.Video: Izraelské obranné síly (IDF)

 
Článek

Kromě ostatků Shani tam vojáci našli také těla 56letého Jicchaka Gelerentera, 28leté Amity Buskilaové a 53letého Rona Benjamina. Všechny teroristé zavlekli do Pásma Gazy a tam je zavraždili.

Shani, Jicchak a Amita byli 7. října 2023 na hudebním festivalu Supernova u kibucu Re’im, Rona zajali v kibucu Be’eri, uvedl portál. Jejich těla podle portálu objevili izraelští vojáci z 202. praporu poté, co získali kontrolu nad budovou i jejím okolí.

Foto: Profimedia.cz

Jicchak Gelerenter, Shani Louková a Amita Buskilaová

„Vojáci o šachtě, kde byla ukryta, nevěděli. Bylo třeba hodně vynalézavosti a všímavosti, aby si uvědomili, že v tom tunelu je něco neobvyklého,“ uvedl web. „Šachta, odkud ostatky vytáhli, se na první pohled ničím nelišila od ostatních: beton, žebřík, deset metrů hloubky,“ doplnil s tím, že nápis na budově, kde byl vchod do tunelu, prozrazuje, že ji postavil UNRWA za evropské peníze.

Operaci, během níž byla těla vyzvednuta, provedla izraelská armáda společně s kontrarozvědkou Šin Bet.

Křičela, prosila, ale stejně jsme ji znásilnili. Táta ji pak zabil. Lhostejnost výpovědí teroristů z Hamásu bere dech

Blízký a Střední východ

Záběry, na nichž napůl vysvlečené bezvládné tělo Shani Loukové s vykroucenýma nohama vozí na korbě automobilu skupina palestinských ozbrojenců ulicemi Gazy, šokovaly svět.

Její matka, která dívku na videu poznala, ještě nějakou dobu chovala naději, že „její Shani“ je naživu. Koncem října ale izraelská armáda oznámila, že našla část lebky zavražděné dívky.

Během říjnového útoku Hamás povraždil 1200 lidí. Dalších zhruba 250 bylo odvlečeno na území Pásma Gazy. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích výměnou za palestinské vězně.

Izraelci přivezli z Pásma Gazy další tři těla rukojmích

Blízký a Střední východ
Foto: Izraelské obranné síly (IDF)

Tabulka na domě v palestinském uprchlickém táboře Džabálijá informuje, že budovu, kde byla v betonové šachtě nalezena těla čtyř rukojmích, Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) vybudoval díky německým finančním prostředkům

Výběr článků

Načítám