Hlavní obsah

Mekka přivítala 1,5 miliónu muslimů, začínají obřady velké pouti

Mekka

V saúdskoarabské Mekce v pátek začnou obřady islámské pouti zvané hadždž. Pořadatelé hovoří až o 1,5 miliónu poutníků z ciziny. Pouť, jež patří k pěti pilířům islámu a již má každý zdravý muslim vykonat aspoň jednou za život, je poznamenaná loňským neštěstím, při němž zahynulo přes 2000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mekka přivítala 1,5 miliónu muslimských poutníkůVideo: Reuters

 
Článek

Pro zajištění bezpečnosti letos království v Mekce a Medíně vyčlenilo 27 000 vojáků a policistů a zpřísnilo bezpečnostní opatření. Poutníci musejí být registrováni a mohou se pohybovat s elektronickými náramky pouze ve skupinách, aby se zamezilo neorganizovanému pochodu. Právě kvůli němu se loni srazily dva proudy poutníků, kteří se pak navzájem ušlapali.

Už ve čtvrtek věřící obcházeli svatyni Ka'abu v Mekce. Během pátku se přesunou do údolí Míná, kde přenocují. Následující den pak přejdou na planinu na pahorku Arafát, kde se zdrží až do západu slunce. Jde o vyvrcholení pouti, která pak pokračuje návratem do Míná, symbolickým kamenováním Satana a porážkou obětního zvířete. Jí začíná několikadenní svátek 'íd al-adhá, jenž se slaví v celém muslimském světě. Poutníci se pak ještě zdržují v poutním okrsku nebo odcházejí do Medíny, aby navštívili hrob proroka Mohameda.

Foto: Nariman El-Mofty, ČTK/AP

Mekka je v době pouti otevřená všem muslimům bez ohledu na to, odkud pocházejí. Nečiní se ani rozdíly mezi jinak tradičně znesvářenými sunnity a šíity.

Letos panovaly obavy, že 'íd al-adhá podle muslimského lunárního kalendáře připadne na 11. září, což by se krylo s 15. výročím útoků Al-Káidy na New York a Washington. Saúdští hvězdáři však na začátku září oznámili, že podle jejich pozorování Měsíce, které má autoritativní váhu, se datum o den posouvá.

Tentokrát bez Íránců

Mezi oběťmi loňského neštěstí bylo několik set Íránců a letos Írán poprvé za posledních 30 let nepustil své občany na obřady do Mekky. Incident významně ovlivnil vztahy mezi Rijádem a Teheránem a krize v minulých dnech vyvrcholila vzájemnými výpady.

Saúdskoarabský velký muftí prohlásil, že Íránci nejsou muslimové, a íránský prezident naopak vyzval muslimy, aby Saúdské Araby potrestali za jejich "zločiny".

Jako v Las Vegas?

Po dobu pouti se muslimové v Mekce a v okrsku v okruhu 30 kilometrů kolem ní pohybují v bílém oděvu, který má být ze dvou kusů nesešité látky. Úspěšná pouť neboli hadždž by měla poutníkovi přinést vnitřní mír, navenek se realizující v hodnotách, jako je spravedlnost, rovnost, poctivost, respekt, velkorysost, laskavost, odpuštění, milosrdenství a empatie. Jak nicméně poznamenávají někteří komentátoři, mezi muslimy se často objevuje pravý opak, tedy rasismus, sexismus, dělení podle tříd či na ty majetné a nemajetné. A viditelné to bývá i během samotné pouti.

Foto: Nariman El-Mofty, ČTK/AP

Muslimští poutníci ve Velké mešitě v Mekce obcházejí Kaabu, nejposvátnější místo islámu. Pouť do Mekky patří mezi pilíře islámu, každý fyzicky způsobilý muslim by ji měl absolvovat alespoň jednou za život.

Například některé hotelové pokoje stojí i 6900 dolarů za noc (asi 170 000 Kč). "Pouť by měla být jednoduchým, spartánským rituálem, změnila se ale v zážitek podobný Las Vegas, který si většina poutníků jednoduše nemůže dovolit," citoval list The Toronto Star Irfana Al-Alawiho, který vede muslimskou nadaci v Británii.

Hadždž (حج)
Tradiční muslimská pouť do Mekky je pátým pilířem islámu. Každý tělesně způsobilý muslim, který si to může dovolit, má za povinnost vykonat hadždž alespoň jednou za život jako projev sounáležitosti všech muslimů a podřízenosti Bohu.
Desetitisíce poutníků ve Velké mešitě obcházejí vždy sedmkrát dokola kvádrovitou stavbu Ka’aba a políbí posvátný Černý kámen, patrně meteorit, který se zde nachází. Poté se vydají ke kopcům As-Safa a Al-Marwa, pijí ze studny Zamzam, absolvují noční bdění u hory Arafát, načež sbírají oblázky a kameny na planině Muzdalifa, které následně použijí při symbolickém kamenování Satana v údolí Míná. Poté si poutníci oholí hlavy, provedou zvířecí oběť a poté se zapojí do třídenní slavnosti ‘Íd al-aDhá.
Muslimovi, který vykoná pouť do Mekky, náleží titul hadži.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám